PUDER, PIST ELLER PARTY?

En resa till Alperna bjuder på många olika slags upplevelser. Kilometerlånga backar och massor av orörd snö. Dramatiska naturupplevelser och pittoreska alpbyar. Häftig afterski och lokal gastronomi. Skibums, livsnjutare och barnfamiljer – alla kan hitta sitt egna Alperna.

TEXT: INGELA ENGBLOM

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR till varför skidresan ska gå till Alperna i vinter. Skidåkningen naturligtvis. De höga bergen bjuder på stor variation och massor av överraskningar. Karakteristiskt för skidåkningen i Alperna är de långa backarna och den höga fallhöjden. Du kan åka upp med kabinbanan till ett par tusen meters höjd och sedan åka utför i flera kilometer. Välj mellan pist eller orörd snö. Men Alpernas branter passar inte bara avancerade skidåkare. För barn och nybörjare finns ofta enklare backar och trevliga familjeområden att börja i. Ljuset är ett starkt skäl till varför många väljer Alperna. Dagarna är långa och solen värmer året runt. Det är inte ovanligt att du kan inleda det nya året med lunch på en uteservering. Maten är ett kapitel för sig. Gastronomin skiljer sig mellan de europeiska länderna och köken är ofta måna om att bevara sina lokala traditioner. Skidorterna skiljer sig också åt. Vissa byar är pittoreska, andra moderna eller glamourösa. Några orter är kända för sin afterski medan andra passar barnfamiljer. Framförallt så skiljer sig bergen och skidsystemen åt. Det gäller att hitta rätt bland Alpernas enorma utbud.

ALPE D´HUEZ, FRANKRIKE – FÖR FAMILJENS FÖRSTA ALPRESA Åker du på skidresa med familjen är det viktigt att det finns backar för de minsta men också lite roliga aktiviteter utanför skidsystemet. En av de mest barnvänliga skidorterna i Frankrike är Alpe d´Huez. Här finns skidåkning för hela familjen, barnklubbar, skidskolor och barnpassning. Skidområdena för de minsta har fartbegränsning och backarna är lätta att nå från hotellen. För de lite äldre finns mer avancerade backar, en stor snowpark och 50 kilometer längdåkningsspår. Trots att Alpe d´Huez. har flest antal soltimmar i Alperna är området snösäkert. Självklart är utbudet av franska restauranger och kaféer stort – och barnen är alltid välkomnaST. MORITZ, SCHWEIZ – LYX & FLÄRD Vill du beblanda dig med världens jetset och uppleva några dagar fyllda med glamour finns flera skidorter att välja mellan. St. Moritz är en av dem. Hit reser både kungligheter och kändisar. Gatorna kantas av stjärnkrogar, exklusiva märkesbutiker och lyxhotell. Skidorten lär vara världens äldsta och två gånger har vinter-OS gått av stapeln här. Det finns skidåkning i alla svårighetsgrader, allt från glaciärer till barnvänliga backar. Men det är på de soliga uteterrasserna som gästerna samlas för att dricka champagne.

ST. ANTON, ÖSTERRIKE – FOKUS PÅ FEST När det är after ski som är det viktigaste med skidsemestern är kanske St. Anton det mest populära resmålet. Den legendariska skidorten blev populär på 70-taet för sin häftiga afterski. Den håller fortfarande. På afterski-barerna är det livemusik och fullt ös alla dagar i veckan. Du behöver inte vara festprisse för att trivas i St. Anton. Urvalet av lugnare barer och restauranger är också stort. Dessutom är backarna bland de bästa du kan hitta i Alperna. Med 280 kilometer pist får du svårt att hinna med alla på en vecka.

CHAMPOLUC, ITALIEN – FÖR SKIDÅKNINGENS SKULL Oftast är det La Grave och Chamonix som nämns när det handlar om tuff skidåkning och offpist. Men allt fler upptäcker Italiens näst högsta berg Monterosa och byn Champoluc. På berget som når 4 559 m.ö.h. är offpisten lättillgänglig. Området har liftar som tar dig direkt ut i orörd snö. Champoluc utgör tillsammans med Gressoney och Alagna skidsystemet Monterosa Ski som sträcker sig över tre dalar. Bergspasset ner till Alagna är känt för att vara en av världens bästa offpist-områden. Champoluc är dessutom en av Italiens mysigaste skidorter. Afterskin blir sällan mer än en Aperol Spritz på någon av de små gemytliga barerna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*