ÄR DU MORGONDAGENS MUNCH-SAMLARE?

Skriet är ett av världens mest kända konstverk och ett av de högst värderade. Men Edvard Munchs livsverk består av mer än berömda oljemålningar. En del av hans konstskatt består av grafiska tryck – åtråvärda och tillgängliga. – Alla kan äga en Munch, säger Hans Richard Elgheim, Munch-expert på Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo.

HANS RICHARD ELGHEIM är i Stockholm för att värdera norsk konst som svenska ägare vill sälja. Han är stamgäst på Radisson Blu Strand Hotel vid Nybroviken. Där har han sedan början av 90-talet, flera gånger om året, tagit emot konstverk för vidare transport till auktion i Norge. Grev Wedels Plass Auksjoner är ett Oslobaserat auktionshus som är specialiserade på norsk konst från 1800-talet och framåt. Jag träffar honom i hotellreceptionen där han sitter gömd bakom en hög av konstböcker och auktionskataloger.
– Vi har en unik kompetens vad gäller norsk konst, framförallt Munch. Vår styrka är att vi är nischade vilket är ovanligt i vår bransch, säger han.


GREV WEDELS PLASS AUKSJONER arrangerar fem auktioner om året varav en är helt inriktad på Edvard Munch. I december blir det 20:e året i rad som den går av stapeln.
– Den är den enda i sitt slag och Munch-kännare från hela världen följer Munch-auktionen i Oslo för att komplettera sina samlingar, berättar Hans Richard Elgheim. Majoriteten av verken på Munch-auktionen är grafik. Priserna varierar från några tiotusentals kronor till mångmiljonbelopp.

Samtidigt som Hans Richard Elgheim berättar om Munch-trycken visar han bilder ur konstkatalogerna. En av auktionshusets uppgifter, menar han, är att utbilda marknaden. Det finns så många myter inom konstvärlden. En av de mest utbredda är att konst är så dyrt och att bara är ett fåtal personer har möjlighet att handla.
– Tjugotusen kronor har i princip alla råd med. För den summan kan man köpa en äkta litografi av Munch. Det är vad många lägger på caffe latte under ett år. Den stora skillnaden är att Munch är en investering för livet, säger han.

EN AV DE SÄKRASTE INVESTERINGARNA du kan göra på lång sikt är att köpa ett grafiskt verk av Munch, vilket går att bevisa. Det är en utveckling som Grev Wedels Plass Auksjoner förutsåg när de för 20 år sedan arrangerade den första Munch-auktionen, The Annual Norwegian Edvard Munch Sale. Då var det ett vågat projekt. Egentligen borde en så specialiserad auktion bara fungera i New York eller London
och det var många olyckskorpar som undrade hur det skulle gå.
– Även om Norge är ett litet land så är faktiskt Oslo Munchs hemstad. Det är där expertisen och världens största samlingar finns. För oss kändes det självklart, berättar Hans Richard Elgheim.

Lanseringen sammanföll med att den nya tekniken blev tillgänglig. Med hjälp av marknadsföring på nätet kunde de nå Munch-intresserade över hela världen. Tack vare internet kunde köparna lägga bud utan att vara på plats rent fysiskt. Det stora genombrottet kom dock först 2005 när Hans Richard Elgheim lyckades sälja ett Madonnatryck (ett av Munchs mest kända motiv) för fem miljoner norska kronor. Det var världsrekord och ett bevis på värdeökningen av Munchs grafiska verk.
– Rekord är viktigt för att göra sig ett namn i branschen och med Madonnatrycket visade vi att vi var en aktör att räkna med.
Sedan dess har Grev Wedels Plass Auksjoner slagit en hel rad av rekord och idag är auktionshuset lika stora inom Munch-grafik som Sotheby’s och Christie’s. Munchs popularitet har bara fortsatt att växa och allt fler får upp ögonen för hans grafik.

– Utbudet av tryck gör att alla kan bli samlare. Börja ide lägre prisklasserna och arbeta dig uppåt, tipsar Hans Richard Elgheim.

ATT BÖRJA SAMLA INNEBÄR mycket mer än att bara göra en investering.Det blir ett intresse som ofta övergår i passion. Det finns en uppsjö av litteratur, utställningar och föreläsningar om Munch. Hans Richard Elgheim har träffat många kunder som börjat som amatörer och utvecklats till konstkännare.
Grev Wedels Plass Auksjoner arrangerar både föreläsningar och frågekvällar.
– Vi vill vara ett pedagogiskt forum med syfte att utbilda marknaden. Vi vill visa på Munchs otroliga spännvidd, hans olika tekniker, de varierade motiven och sist men inte minst på de vitt skilda prisklasserna. Munchs tryck är intressanta för grafiksamlare. Han gjorde aldrig stora upplagor, ofta bara ett fåtal tryck för att sedan byta papper eller ändra något i bilden. Vissa är signerade, andra inte, vilket naturligtvis påverkar priset. Få personer har sett så många konstverk av Munch som Hans Richard
Elgheim. Han är ständigt på jakt och reser världen runt för att träffa säljare och köpare. Det är hans erfarenhet av att ha sett så många verk som ligger till grund för värderingarna.

– Jag måste se trycken på riktigt för att kunna göra en korrekt bedömning. Det är ett komplext arbete med många parametrar. Hur sällsynt är trycket och i vilket skick befinner det sig?
Konstverkets historia har också stor betydelse för priset. Ett perfekt tryck med en spännande proveniens kostar självklart mer. Vid en värdering skrivs alltid en detaljerad beskrivning.
Rapporterna kan bli långa men det behöver inte betyda att verken har sämre kvalitet. Det är först efter värderingen som Grev Wedels Plass Auksjoner vet om de är intresserade. För att garantera trygghet och säkra kundens investering tar de bara emot verk med hög kvalitet.
Det börjar dra ihop sig till dagens första värdering. En säljare med en Munch-grafik är på väg till hotellet. Innan vi skiljs åt vill Hans Richard Elgheim slå hål på ytterligare en myt inom konstvärlden.
– Samlare förvarar inte sina dyrgripar i kassaskåp. Nästa alla konstverk som vi auktionerat ut hänger uppe för beskådan. Konst är en upplevelse i första hand och en investering
i andra.

MISSA INTE EXPERTBESÖK I STOCKHOLM

DEN 15-16 APRIL sker nästa expertbesök
med värdering och inlämning av norsk
konst på Radisson Blu Strand Hotel i Stockholm.

Avtala tid med Hans Richard Elgheim,
telefon +47 920 42 306, eller
hansrichard.elgheim@gwpa.no

På broen

Värdering: NOK 1-1.500 000. Såld för NOK 7.500.000. År 2007.

Vampyr II

Värdering: NOK 5.000.000. Såld för NOK 11.800.000. Internationellt auktionsrekord för ett grafiskt verk oavsett konstnär. År 2007.

Julemoro i kunstnerforeningen 1885

Värdering: NOK 30-50.000. Såld för NOK 84.000. År 2013.

Madonna

Värdering: NOK 5-7.000.000. Såld för NOK 8.200.000. Internationellt auktionsrekord för motivet. År 2013.

Detta är rubriken

Andy Warhol har gjort en tolkning av Skriet i färgserigrafi. Ett unikt exemplar auktioneras ut på specialauktionen Fokus 1900 den 28 maj 2019. Det är det enda trycket i den färgsättningen och det första som säljs på auktion i Skandinavien. Beräknat försäljningspris är minst 1,5 miljoner NOK. The Scream (After Munch).

Selvportrett

Värdering: NOK 700-900.000. Såld för NOK 980.000. Internationellt auktionsrekord för motivet. År 2018.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*