Jättesatsning lyfter Globenområdet

Med 3 500 evenemang avklarade har 35-åriga Avicii Arena i Globen-området nu stängt. Det är dags för en total make over. Utlovas gör bättre atmosfär, intimitet och akustik för alla typer av evenemang. I januari 2025 öppnar arenan igen för att bland annat kunna ta emot hockey-VM 2025 senare under våren.

TEXT: ANNA SANDGREN

NU MODERNISERAS en av Stockholms mest ikoniska byggnader. I samband med att staden utvecklar Söderstaden investerar staden även stort i Avicii Arena.
– Att Avicii Arena nu moderniseras är ett tydligt exempel på stadens stora satsning på evenemang. Avicii Arena är ett landmärke för Stockholm, men arenan har inte renoverats sedan den byggdes 1989. Den behöver moderniseras, säger Caroline Strand, Vice VD på Stockholm Business Region.

– Vi behåller allt det unika, samtidigt som vi tvistar till det och skapar en ny känsla, säger utvecklingschef och vice VD Sara Feinberg på Stockholm Globe Arena Fastigheter. Något av det som kommer förbättras i samband med renoveringen är atmosfären, intimitet och akustiken. Sara berättar att Avicii Arena får ett nytt unikt riggnät med rörliga takpaneler. Två av tre läktarnivåer rivs och ersätts med helt nya läktare där besökarna kommer närmare planen och scenen – närmare all action – med bättre sikt och service. Stolarna byts ut, belysningen förbättras och arenans funktionalitet utvecklas för de kommande 35 åren. De flyttbara horisontella panelerna i taket gör att man kan variera arenans volym och akustik, som ska kunna bidra till intimitet, härligt publiktryck och bättre atmosfär för alla.

– Vi kommer även att utveckla riggkapaciteten med ett heltäckande riggningsnät. Den nya riggen i taket kommer säkerställa möjligheterna till de största produktionerna för framtiden. 

– Avicii Arena blir mer multifunktionell och modern. Det gynnar hela Stockholm och så klart även utvecklingen av Söderstaden, fortsätter Sara. När moderniseringen är klar och hockeymatcherna flyttat in i Avicii Arena planeras den synliga delen av Hovet och alla läktare att rivas. Hovets isrink under jord behålls för olika träningsaktiviteter. På de två tomterna för Söderstadion och Hovet, planeras istället för bostäder, kontor och lokaler för butiker och restauranger.

Renoveringen är klar i januari 2025. Under våren kommer hockey-VM att spelas i Avicii Arena. Hockeyns verksamhet är viktigt för moderniseringen och vi inspireras mycket av allt som gör Hovet till en fantastisk arena. Visionen är att flytta in Hovets atmosfär till Avicii Arena.

ANNEXET, SOM DELAR funktionalitet med Avicii Arena, byggs om med ny entré för att kunna användas som fristående arena, såväl under 2024 som framöver. – Uppdaterade arenor som kan stå sig i den internationella konkurrensen är oerhört viktigt för att staden ska utvecklas och artister och besökare ska vilja komma till Stockholm. De spelar också en betydelsefull roll för stockholmarna och deras möjligheter att ta del av stora evenemang. Genom att satsa på flexibla multifunktionsarenor kommer det hela tiden att vara något på gång i våra arenor även i framtiden, säger Caroline.

– När det är evenemang i arenorna i Globen-området skulle det potentiellt kunna vara 50 – 60 000 personer som kommer till arenaområdet, som om Sundsvall eller Trollhättan flyttar in. Det ger stora intäkter till stadens näringsidkare och staden när alla dessa ska bo, äta och förflytta sig och det skapar arbetstillfällen, fortsätter Sara.

GLOBEN-OMRÅDET ÄR EN del av framväxande Söderstaden, en jättesatsning som även omfattar Slakthusområdet och en utveckling av Gullmarsplan. – Området är ett av de mest expansiva i Stockholm just nu. Vi skapar ett nav för södra stan, med ett levande stadsliv dygnet runt. Satsningen är samtidigt ett sätt att utvidga innerstaden. Målsättningen är att skapa blandade områden med arbetsplatser, bostäder, restauranger, kultur och massor med evenemang, berättar Caroline.

 PLAY STOCKHOLM
– fokus på gaming och e-sport på Quality Hotel Globe.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*