Här bor världens mest välklädda män

Män i Stockholm bryr sig i hög utsträckning om sitt yttre och de gör det med finess”. Det säger den framgångsrika stilexperten Oscar Arrsjö. Förra året kom boken Klä dig för framgång där Oscar avslöjar hur ditt val av kläder kan ge medvind i livet– på jobbet, hemma och i dina kärleksrelationer.

Vad bör ingå i alla mäns garderob hösten 2018?
– Jag vill slå ett slag för grönt. Mossgrön är en fantastik färg som passar andra färger, alla pigment och det är en riktig trendfärg till hösten. Annars förespråkar jag att man ska välj neutrala manliga färger som blått, svart, brunt eller grått när man bygger sin basgarderob. Tryck, mönster och starka färger ska bara vara en krydda.

Vad kryddar du med i höst?
– Jag är sugen på en grå kritstrecksrandig kostym, eller kanske bara byxorna. Kan tänka mig att kombinera dem med mockasneakers och en grå, svart eller mossgrön kashmirtröja.

I fjol kom din bok ”Klä dig för framgång”. Är råden tidlösa eller har de förändrats på någon punkt?
– Råden är tidlösa, de berättar hur du ska klä dig i olika situationer för att få medvind i livet. Boken har en psykologisk vinkel med fokus på hur ett genomtänkt yttre gör att du kan nå dina mål, på så sätt skiljer den sig från andra böcker om stil. Oavsett om man gillar det eller inte så blir man bedömd efter hur man ser ut. Men självklart, det ligger i sakens natur att det finns cykler och trender inom mode, men de grundläggande dragen är de samma. Boken ger dig nycklarna för att nå framgång. 

Vad innebär framgång?
– Det är det första man måste fråga sig. Kanske handlar det om ett mål rent karriärmässigt, vid ett specifikt möte eller framträdande eller när du ska landa ditt drömjobb. Det kan också vara att lyckas attrahera sin drömpartner.

Hur var du klädd när du träffade din tjej?
– Det var en sommarkväll för sex år sedan. Jag vill minnas att det var svalt och jag hade troligtvis ett par byxor med pressveck och ett par stilrena skinnsneakers. En somrig tunn tröja och en stilren minimalistisk mockajacka som jag designat själv. Kläderna var absolut en del av min framgång den kvällen. Som jag ser det så handlar klädvalet om två saker: att tåla en granskning av sin tilltänkta partner och att påverka självförtroendet positivt. Står du framför spegeln innan dejten och gillar vad du ser så kommer du få mer energi och självförtroende och du kommer tro mer på dig själv. Om du gör det så gör andra det också!

ZXZXZXZXZXZXZXZX

Hur långt har din stil tagit dig?
– Jag har det stora nöjet med att bygga mitt personliga varumärke och att få jobba med min hobby. Jag föreläser och pratar om just det här, är herrstilsexpert i TV4 och just nu marknadschef för en stor svensk klädkedja. 

När vänder du dig om på stan?
– När jag ser någon som får mig att tänka ”Wow, va snyggt” eller ”Det var cool”. Oftare efter killar än tjejer. Senast var det efter en man på Upplandsgatan som hade en mörkblå kostym, en väst som var mönstrad i ett infärgat ton-i-ton-mönster, skjorta, slips och mörkbruna Oxfordskor, och portfölj som matchade skorna. Han var i 30-årsåldern och helt klart nöjd. På det sättet kommer han kunna ta vilket rum som helst!

Är män i Stockholm generellt välklädda?
– Jag anser att världens mest välklädda män bor i Stockholm, genomsnittet välklädda män är väldigt högt, speciellt i Vasastan. Letar man i världen så hittar man platser där män är fantastiskt välklädda, som i Italien till exempel, men det är fortfarande bara en liten klick. I Stockholm bryr sig män i hög utsträckning om sitt yttre och han gör det med finess, väljer bra passformer och snygga detaljer.

Vilket plagg ger absolut mest coolness?
– Det finns bara ett plagg som är coolare än alla. Skinnjackan! En schysst skinnpaj katapulterar vilken grå kontorsråtta som helst till en rockstar. I boken finns en hel avdelning om hur män som vill se lite hårdare och tuffare ut kan klä sig.

Och på dejten. Vilket plagg imponerar på oss tjejer?
– Mockajackan. Den är lite mer subtil än skinnjackan, och lite stiligare.

Hur säger man till någon att han borde förändra sin stil?
– Det ska man nog undvika, att inspirera brukar fungera bättre. Lyckas man väcka någons nyfikenhet öppnas möjligheternas fönster och med det kommer lusten att förbättra sin stil. Viljan till förändring måste komma från personen själv. Och, här höjer jag ett varningens finger: låt aldrig din partner klä dig, det urholkar din attraktionskraft.

När blir du upprörd?
– Man ska vara försiktig med att fördöma eftersom mode går i cykler. Det som var otänkbart för 20 år sedan är rätt idag. Men något som aldrig kommer vara god stil är Foppatofflor och trekvartsbyxor. Blir det en utbredd mundering emigrerar jag

Text: Annika Munter | Foto: Gustaf Kaiser

OSCAR ARRSJÖ

ÅLDER: 40 år

BOR: Vasastan

FAMILJ: Susanna Sjöberg, dottern Signe 2 år och en nyfödd pojke.

AKTUELL: Som herrstilexpert i TV4, som föreläsare
och inspiratör.

INSTAGRAM:
@oscararrsjo

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*