Helen Sjöholm och Lars Rudolfsson möts igen – på Dramaten!

Skådespelaren och sångerskan Helen Sjöholm och regissören Lars Rudolfsson känner varandra väl. Det började med jättesuccén Kristina från Duvemåla som Lars regisserade. Helen Sjöholm fick rollen som Kristina och blev stjärna över en natt. Nu möts de två igen, i den musikfyllda pjäsen Hugh och Nancys många världar på Dramaten, premiär 2 mars.

– Vi har följt i varandras fotspår i snart 25 år nu. Vi har gjort fem stora produktioner tillsammans. Helen är fenomenal. En naturkraft. Jag älskar att arbeta med henne. Hon lyser som en stjärna, säger Lars Rudolfsson inför det kommande samarbetet.

Lars Rudolfsson anses av många vara en av landets främsta regissörer – inte minst av musikteater. Lekfullhet och nyfikenhet är återkommande inslag.

– Jag har längtat så efter att få jobba med Lars igen – hans allvarliga, barnsliga nyfikenhet och hans kärlek och tilltro till ensemblen; det blir alltid ett lustfyllt äventyr. Pjäsen är dessutom hans orginalmanus, en skruvad och drabbande berättelse, säger Helen Sjöholm.

Pjäsen Hugh och Nancys många världar, som innehåller mycket nyskriven musik, är inspirerad av verkliga personer: den amerikanske matematikern Hugh Everett, känd för sin banbrytande teori om parallella världar, och hans fru Nancy. Helen Sjöholm spelar rollen som Nancy Everett – och det gör även Vanna Rosenberg!


– ”Hugh och Nancys många världar” handlar framförallt om Nancy som lever ett ensamt liv som hemmafru i 1970-talets USA.  En dag möter hon sig själv, i en parallell värld, i form av en till synes levande människa som påstår att hon också är Nancy. De båda Nancy blir som två systrar, två tvillingsjälar, som hjälper och stöder varandra i kampen för en värdig tillvaro som kvinna och mor, säger Lars Rudolfsson.

Att Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg spelar samma kvinna är ingen slump.

– De är faktiskt väldigt lika på många sätt, säger Lars Rudolfsson.

Inte bara att de är lika långa och att de har ett öppet sinne, det är något med deras energi som är slående lik. Jag har arbetat med Vanna en gång tidigare i pjäsen ”Det flygande barnet” på Orionteatern. Trots det mörka och sorgliga anslaget var det Vannas okuvliga humor och livsbejakelse som fick hela föreställningen att lyfta och beröra.

Hugh och Nancys många världar

Hugh och Nancys många världar av Lars Rudolfsson, fritt efter en bok av Peter Byrne.

Urpremiär 2 mars på Dramaten.

Medverkande: Vanna Rosenberg, Helen Sjöholm, Magnus Roosmann, Inga-Lill Andersson, Peter Engman, Jennie Silfverhjelm och Pierre Wilkner.

Regi: Lars Rudolfsson.

Scenografi: Johan Engberg.

Ljusdesign: Linus Fellbom.

Musik: Mats Gustafsson.

Musiker: Susanna Risberg, Niklas Barnö, Edvin Nahlin.

Kostym: Kersti Vitali.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*