Pluras julfavoriter

Plura Jonsson är en folkkär artist men också en populär matinspiratör.
Nu, när julen står för dörren är han som mest aktiv i köket.
Kalvsylta, grisfötter och sillar.
Följ med till Gamla Stan och smaka på några av hans julfavoriter.

Snart tänds julbelysningen i Stockholm och bodarna på Stortorgets julmarknad slår upp sina luckor. I ena hörnet av torget, under den inmurade kanonkulan, ligger Ebenist. I lokalen som en gång var ett finsnickeri (ebeniste på franska) ligger idag en charmig krog med mycket värme. För andra året i rad dukar de upp ett julbord à la Plura.
– Jag har samarbetat både med köks- och barmästaren och valt ut ett antal rätter och drycker som kommer att lagas efter mina recept, berättar han.

Den gravade laxen, gubbröran och den inlagd sillen är några exempel på hans signaturrätter. Under advent kommer Plura själv att dyka upp på krogen lite då och då.
– Eftersom jag älskar att laga mat kommer jag inte att kunna hålla mig från köket men framförallt ska jag hälla upp glögg och vara lite trevlig. ”Meet and greet” som man säger idag.
Kärleken till matlagning och julmat har han fått av sin mamma. Hon började julförberedelserna så fort sommaren var slut. Plura minns fisken som låg i lut på vinden och den stora frysboxen som var full av julmat redan i oktober. Nu för tiden firar han jul på landet med familjen.
– Varje år bestämmer jag mig för att inte laga så mycket mat men det slutar ändå med att jag står och gör min egen leverpastej och kalvsylta, säger han.
Skinka, köttbullar, grisfötter och kalvtunga. Inget saknas på Pluras julbord. Allt ska göras från grunden. Mamma Magdas inlagda sill (se recept) och några av henens strömmingsvarianter är också obligatoriska.
– Sen står jag där med kylskåpet proppfullt med julmat i flera veckor efteråt. Det är samma visa varje år.

Plura tror
att vår starka kärlek till julmaten ligger i generna. Det är säkert en av anledningarna till att det är så populärt att, år efter år, gå ut och äta julbord tillsammans med vänner och kollegor. Att vi inte längre hinner laga all julmat själva gör också att det blir extra njutbart att få äta ett julbord på krogen.
– Förr var det pengar som avgjorde hur många rätter som dukades upp, idag är det tiden, säger Plura.

Gottebordet är inget som Plura engagerar sig nämnvärt i. Däremot är dryckerna viktiga. På Ebenist serveras Torpets glögg (både med och utan alkohol), två sorters öl och Torpets akvavit som alla bär Pluras signatur.
– Dryckerna får gärna vara lätta och fruktiga. Vitt vin och julmust är inte heller så dumt.

Vilken är din favorit på julbordet?
– Min egen Jansons frestelse. En riktigt bra Janson kräver mycket kärlek, smör och grädde – och rikligt med ansjovis förstås. Den ska vara krämig inuti och knäckig ovanpå.

Har du några tips inför julbordsbesöket?
– Skippa potatisen och brödet. Det sägs att ägghalvor är det mest populära på julbordet – men det skulle inte jag fylla tallriken med. Välj ut det som du tycker bäst om och inte äter under resten av året.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag är 67 år och kan unna mig att ta dagen som den kommer.

Pluras inlaggda sill

En klassisk inlagd sill är ett måste på julbordet à la Plura. Det här receptet är ursprungligen mamma Magdas och bygger på en 1-2-3-lag.

Ingredienser:
4 urvattnade sillfiléer
1 morot i skivor
2 Rödlökar i skivor
15 Kryddpepparkoen
2 lagerblad

 

Ättikslag:
1dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3dl vatten

 

Gör så här:
1: Koka upp ättika, vatten och socker. Låt svalna
2: Skär ner sillen i bitar och varva med morot, lök och krossad kryddpeppar i en glasburk, peta ner lagerblad och slå ättikslagen över
3. Låt stå i kylen med lock i minst ett dy
gn

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*