Njut av hösten på Skeppsholmen

Checka in på hotell och lek turist i Stockholm över en helg. Upptäck Skeppsholmen, en stillsam oas bara några minuter från Kungsträdgården. Ön bjuder på historia, kultur och god mat – allt i ett småskaligt format.

Visste du att Stockholm är byggt på 14 öar? Skeppsholmen är en av de minsta. Från Blasieholmen tar en vacker träbro med kungakronor i guld er över till den lilla ön. På slutet av 1500-talet kallades den för Lustholmen vilket även idag skulle vara ett passande namn. Här finns så mycket att njuta av. Vackra promenadstigar går utmed vattnet och in mellan flottans gamla militärbyggnader. Det är som att vandra bland vykort över Stockholm. På andra sidan vattnet ligger Gamla stan, Söders höjder och Djurgården.

Ni kan också ta färjan över till Skeppsholmen. Den stannar nedanför Moderna museet och därifrån är det inte långt att gå till Hotel Skeppsholmen där ni checkar in. Det här är inget vanligt hotell, mer som en lyxig gård med en härlig trädgård. Hotellets historia började runt 1700 då kasernerna byggdes åt Karl XII:s personliga elitförband. Idag består längorna av exklusiva hotellrum och en trevlig restaurang som kallas ”Långa raden”. På söndagar är deras brunch ett populärt utflyktsmål.

Det är inte svårt att fylla tiden på Skeppsholmen. Börja med en promenad ut till Kastellholmen. På vägen går ni förbi miniatyrslottet Skridskopaviljongen. Under 1800-talet värmde sig hovet här med varm choklad när de åkte skridskor på viken. På en höjd ligger det röda Kastellet och blickar ut över inloppet. Sedan är det dags för Moderna Museet, ArkDes (f.d. Arkitektmuseet) och Östasiatiska. När ni börjar bli hungriga kan ni kombinera lunch med Stockholms kanske vackraste utsikt från restaurangen på Moderna Museet.
    Men glöm inte att njuta av lugnet på ön mitt i stan. Se de sista höstlöven falla, känn kylan ifrån vattnet och gå in och värm er med en kopp varm choklad.

AKTUELLT PÅ SKEPPSHOLMEN

Moderna Museet: Andy Warhol 1968
Ny Restaurang: Torpedverkstaden – med inspiration av mexikansk gatuköksmat
Nytt på Blaiseholmen – ett stenkast från Skeppsholmen
/ Nationalmuseum – återinvigdes 13:e oktober
/ Bank Hotell – slink in i någon av de två barerna eller ät middag i den gamla bankhallen på restaurang ”Bonnies”

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*