Smaka franska galetter och njut av galna cocktails. Trots att det är vinter finns det mycket att roa sig med i Stockholm. Här tipsar vi om lite aktuella kroghändelser
KINESISKT NYÅRSFIRANDE PÅ RESTAURANG TAKO
Det kinesiska nyåret infaller den femte februari och är en av de största högtiderna i Kina. ”Den kinesiska zodiaken” rymmer tolv djur och löper i en cirkel där varje år representeras av ett specifikt djur. I år har turen kommit till grisen ”The year of the Pig”. Restaurang TAKO med sitt asieninspirerade kök vill fira detta och passar på att tolka några kinesiska favoriter. Under perioden 5–9 februari erbjuder de en servering med olika variationer på gris. Under veckan kommer TAKO dessutom att erbjuda unika kinesiska drycker samt roliga överraskningar i form av musik och nyårsdekorationer. – Nästan 1,4 miljarder kineser kan ju inte ha fel. Nyår ska firas från den femte februari, så kom och ra med oss, säger Christian Olsson, delägare på TAKO
EFTERLÄNGTAD NYKOMLING: CRÊPERIE & LOGI VASASTAN
Ni som varit i Visby och Åre har kanske smakat Crêperie & Logis underbara galetter. Nu har Ann-Sofie Selling och hennes fyra delägakollegot tagit sitt koncept bestånde av franska crêpes på svenskt vis till Stockholm. Crêperie & Logi har nu öppnat sin tredje lial på Surbrunnsgatan i Vasastan. – Vi använder mycket svenska råvaror så som Västerbottensost och skagenröra. Till det serverar vi era sorters fransk torr cider vilket inte är så vanligt i Sverige, säger delägaren Ann-Sofie Selling.
HYLLAD VINBAR FÅR GRANNE
CADIERBAREN LYFTER COCKTAILS TILL EN NY NIVÅ
Cadierbaren på Grand Hôtel har sedan våren 2018 genomgått en förvandling sedan Emil Åreng och Christian Grevius tog över ansvaret för cocktailbaren. I höstas presenterade de en helt ny cocktailmeny där lekfullhet och oväntade smakkombinationer berättar historien om Grand Hôtel och dess grundare Régis Cadier. Bartenderduon tillhör Sveriges mest uppmärksammade men det är första gången som de arbetar tillsammans. – Christian har grymma idéer som är lätta att skapa spännande historier kring. En cocktail i Cadierbaren ska vara mer än en smakupplevelse, säger Emil Åreng. Menyn är uppbyggd utifrån ett klassiskt MixMax-spel där varje bricka i spelet representerar en drink. De olika karaktärerna, som kan kombineras i all oändlighet, är baserade på Régis Cadiers resa från Frankrike, via Ryss- land, till Sverige. Drinkarna kan beställas var för sig, men man kan också bygga sin egen karaktär med hatt, ansikte, kropp och fötter i en så kallad ” flight” där man får de fyra drinkarna i mindre varianter.
NORDISK GRILL MED JAPAN-PERUANSKA INFLUENSER
Solna Strands senaste krogtillskott heter Norobata och ligger i anslutning till designhotellet Grow Hotel. Namnet Norobata är uppbyggt på två komponenter. No för ”Nordisk” och ”Robata” som betyder het kolgrill med ursprung från Ja- pan. Konceptet består alltså av nordisk kolgrill med in uenser från Japan och Peru. Bakgrunden till idén med Norobata bygger på svenskarnas kärlek till grillen i kombination med en stor ny kenhet på nya kontinenter. Teamet bakom Norobatas matkoncept är Kasper Kananen, som bland annat tidigare jobbat på restaurang Aquavit i New York samt varit kökschef på Miss Voon och Johan Backéus, Årets Kock 2017
Bli först med att kommentera