Niklas julbord

Följ med in i ett hus fyllt av mat och magi.

Niklas jul är en resa i tid och rum, via doftande äppelglögg, nytrillade köttbullar, ångande skinkspad och rykande ribs glacerade med julens kryddor.

I boken finns de enklaste recepten för hemmakocken, som hemgjord rödbetssallad med krispigt äpple och pepparrot, Niklas bästa julköttbullar, smaksatta krämiga sillar, lax på flera olika sätt, fröknäcke och len saffranspannkaka med sylt och grädde! Här bjuder vi på en läcker julkorv från Niklas Ekstedts julkokbok

JULKORV

En av kockarna på Gamla Riksarkivet förstod inte riktigt tjusningen med julkorv…  ”Som falukorv med kryddpeppar!” Men vi är många som fullkomligt ÄLSKAR  julkorven! Och vi älskar den så mycket att vi
dricker champagne till den. Ja, eller öl.

8 Portioner
800 g fläskfärs
400 g nötfärs
 ½ dl potatismjöl
4 dl kallt vatten
2 krm salt
1 krm mald vitpeppar
1 krm mald ingefära
1 tsk mald kryddpeppar
1 krm mald kryddnejlika
1 grisfjälster

Gör så här:
1. Skölj fjälstret noga och låt ligga i vatten.
2. Blanda fläskfärs, nötfärs, potatismjöl, vatten, salt och kryddor i matberedare till en jämn färs.
3. Ställ färsen i kylen i minst 1 timme. Trä upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen. Fyll fjälstret löst eftersom smeten sväller vid tillagning. Stick hål med tandpetare där det finns luftbubblor. Sjud korvarna försiktigt i vatten till innertemp 68°C. Kyl ner och förvara i kylskåp.
4. Värm i skinkspadsbuljong vid servering. Eller i lättsaltat vatten med lagerblad, kryddpepparkorn, skivad morot och lök.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*