JOHAN MELEFORS ”Nu agerar vi kreativt både för vår egen men också för konstnärernas skull”

Coronapandemin pressar konstnärer och gallerier när utställningar och konstmässor blir inställda. Det har blivit tufft i en bransch som traditionellt är beroende av folktäta vårutställningar, mässor och konstrundor. Ett unikt initiativ öppnar nu upp för en win-win-situation. Stötta gallerister och konstnärer samtidigt som du gör en bra investering till ditt hem eller företag.

TRADITIONSENLIGT VISAS ny konst upp under sociala former på vernissager och utställningar.
Trots digitaliseringen säljs och köps konst fortfarande oftast genom fysiska möten. Under våren har pandemin ändrat spelplanen totalt och pressat många konstnärer och gallerister. I skrivande stund vet vi inte när livet och verksamheten kommer att återgå till det normala. Vad vi vet är att det kommer att ta tid tills utställningar och mässor återgår till tidigare förutsättningar. Johan Melefors driver ett stort galleri i Linköping och han berättar att de under mars månad hade en 99 procentig minskning av antalet besökare i galleriet.

– Våren är normalt sett vår viktigaste utställningsperiod på året. Därför måste vi agera kreativt nu – för
vår egen men också för konstnärernas skull, säger han. Galleri Melefors har flyttat sitt fokus från det
fysiska galleriet till sin hemsida. Det som tidigare varit ett komplement i försäljningen blir nu huvudbutik.
Onlineförsäljning av konst är i sig inget nytt men den etablerade galleristmarknaden har fram tills nu föredragit personlig försäljning.

– Vi som driver fysiska gallerier verkar i en ”eldsjälsbransch”. Vi brinner för konsten och det personliga
mötet, berättar Johan Melefors.

MÅNGA DIGITALA UTSTÄLLNINGAR UNDER VÅREN
Galleriet i centrala Linköping har under våren öppet begränsade dagar och efter överenskommelse för privata visningar så man i lugn och ro kan disponera hela galleriet. Främst uppmuntrar de intresserade att gå till hemsidan och botanisera i galleriets egen samling och bland konstnärernas digitala utställningar som uppdateras löpande. Johan Melefors har handlat med konst i hela sitt yrkesverksamma liv och byggt upp en egen samling av högkvalitativ konst. Delar av samlingen har han nu lagt ut till försäljning på nätet.

– I dessa tider får man tänka om och göra annorlunda. För att täcka löpande kostnader i galleriverksamheten och stötta konstnärerna erbjuder vi nu fri transport i hela landet och öppnar upp för förmånliga priser på utvalda verk ur vår egen samling, berättar Johan Melefors.

ALLA INTÄKTER ÄR GIVETVIS viktiga och intresserade är välkomna att höra av sig till Galleri Melefors för en ömsesidig diskussion. Företag kan också hyra konst till väggar och öppna ytor.
– Vi vill trumma lite extra för att företag nu kan hyra konst förmånligt till sina kontor och lokaler.
Det är ett erbjudande vi haft i många år men i dessa tider är det en extra god möjlighet för företag att stötta konsten och samtidigt lyfta miljön för både anställda och besökare.

SYFTET MED ONLINE-KAMPANJEN är dels att kunna fortsätta utställningsverksamheten när pandemin lagt sig och dels att stödköpa konst av våra nutida konstnärer. Johan Melefors menar att det är viktigt att stötta de nutida konstnärerna och ge dem möjlighet att fortsätta sitt skapande inför kommande utställningar som för många konstnärer är den viktigaste, eller rent av den enda, inkomsten de har.
Responsen på Galleri Melefors initiativ har varit positiv. Konstintresserade ser i kampanjen ett unikt tillfälle för en bra investering samtidigt som det bidrar till en god sak.

– Konsten är inte mindre intressant för att vi har drabbats av ett virus. Om du har möjlighet – bli en
mecenat för konsten i coronatider, avslutar Johan Melefors.