Sköna maj välkommen

Skir vårgrönska, vackra slott och riktigt bra handelsträdgårdar.
Lägg till en god lunch eller en smarrig kaffe och du har vårens ultimata utflyktsmål. Planera in en dag på en historisk plats och passa på och inhandla sommarblommorna till trädgård och balkong.

TYRESÖ

Praktfullt slott och charmig handelsträdgård

UNDER 18 SOMRAR BODDE Prins Eugen i Prinsvillan som idag är ett vandrarhem. Här, i Tyresös vackra omgivningar, hittade han motiv till några av sina mest kända konstverk. Parken kring Tyresö slott är lika njutbar idag. Efter en halv- timmes resa söderut från Stockholm syns slottets spiror sticka upp ur grönskan. Den ståtliga byggnaden ligger på en kulle med utsikt över Kalvfjärden.
Flanera runt i den engelska parken, gå över bron till den lilla ön Notholmen och andas in skärgårdsluften. I den ena slotts flygeln ligger ett café och i den andra en restaurang. Tyresö Slottskrog serverar både brunch och afternoontea varje lördag och söndag. Intill slottet driver familjen Larsson Tyresö Handelsträdgård. Låt dig inspireras av Medeltidshörnan och köksträdgården. Det största växthuset är fyllt av sommarblommor för balkong och krukor. Tyresö Handelsträdgård är lite som det var förr – småskaligt och personligt.

ROSENDAL

i stan men ändå inte

DU BEHÖVER INTE ÅKA utanför Stockholms tullar för att uppleva en slottsmiljö med handelsträdgård. På 1800-talet var Rosendal kungafamiljens lustslott och hit åkte de när de ville komma bort från det hektiska livet i stan. Idag promenerar Stockholmare och turister ut till Djur- gården med samma syfte.
Verksamheten på Rosendals Träd- gård började redan för 30 år sedan, då med några nedgångna växthus och en odlingsmark i förfall. Idag är Rosendals Trädgård ett populärt ut yktsmål med grönsaksfält, växthus, fruktträdgård, vinodling och rosenträdgård. Här kan besökarna plocka sina egna snittblom- mor och shoppa perenner och sommar- blommor i plantboden.
Många kommer även hit för att njuta av den de egenodlade grönsakerna och hembakade kakorna i Rosendals Träd- gårdskafé. Den 17-19 maj är det odlings- och planthelg på Rosendals Trädgård. Det bjuds bland annat på plantmarknad, såskola och trädgårdsbar.

ULRIKSDAL

Odlingsparadis igår och idag

TRÄDGÅRDSODLING HADE EN central roll kring Ulriksdals Slott redan på 1600-talet. Det har den än idag. Bosse Rappnes handelsträdgård har blivit en inspirationskälla och ett populärt utflyktsmål. När slottet byggdes hette det Jakobsdal efter sin första ägare, Jacob De la Gardie. Under årens lopp har Ulriksdal varit ett populärt tillhåll för många av våra regenter men idag är det Världsnatur- fonden WWF som har sitt kontor här. Slottsparken är en citynära oas och en del av den Kungliga nationalstadsparken. Njut av parkens skulpturer, titta in genom orangeriets fönster och missa inte Con dencen, Sveriges äldsta slottsteater. Under maj månad spelas Händels opera Orlando på den gamla barockscenen.
Nära teatern ligger Ulriksdals Värds- hus. Snickarglädje, en stor köksträdgård och ett välrenommerat kök utmärker krogen som varit ett populärt utflyktsmål sedan 1700-talet. Värdshuset är inte det enda alternativet för lunch och fika. Trädgårdscaféet på Slottsträdgården Ulriksdal dukar upp gröna rätter, härliga smörgåsar och oemotståndliga bakverk. Under ledning av Bosse Rappne har handelsträdgården blivit ett mecka dit trädgårds- och designintresserade vallfärdar. I trädgården och butiken hittar du ett av landets bredast utbud av trädgårdsväxter. Många plantor kommer från deras egna ekologiska odling.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*