Efva Attling smyckar smaker

Efva Attling är förortstjejen som lyckats erövra världen med sina smycken. Nu är hon aktuell genom ett designsamarbete med ett annat känt varumärke – Mackmyra.

 

Vi träffas på ett franskt bistro på Södermalm, den stadsdel där hon startade sin verksamhet 1996. Den lilla butiken på Hornsgatans puckel finns fortfarande kvar även om ateljén har flyttat och hennes försäljningsställen blivit många.

    – Vi kommer aldrig att göra oss av med söderbutiken. Många kunder åker fortfarande dit trots det flådiga flaggskeppet på Biblioteksgatan.

Söder ligger henne varmt om hjärtat. Hon är uppväxt i Högdalen och de ränderna går aldrig ur.

– Jag är stolt över min resa. När jag berättar för unga människor att jag kommer från ”the hoods” och bara har pluggat i nio år har de svårt att tro mig.

Hon är en förebild för många. Idag är hennes företag etablerat i tio länder med egna konceptbutiker och över 200 återförsäljare. Verksamheten expanderar och utvecklas stadigt. Efva Attling hittar ständigt nya utmaningar. Den senaste i raden är projektet med Mackmyra.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan. Mamma kommer ifrån Gävle som inte ligger så långt från Mackmyra så det kändes helt naturligt.

Efva Attling har designat en kork med inspiration från svenska fjäll och björkar. Självklart silverfärgad eftersom det är hennes signum. Det lyser om henne när hon berättar om samarbetet med Mackmyra.

– Det var otroligt spännande att följa hela processen från gruvan till färdig produkt.

Vad är det som utmärker din design?

– Jag kallar min design ”Beauty with a thought”. Det ska finnas en tanke bakom skönheten. När jag skapade korken ville jag göra den mer greppvänlig utan att rucka på det stilistiska.

Vad är det viktigaste du lärt dig genom åren?

– Att jag måste gilla det jag gör. Det gäller allt – även samarbeten som det här. En gång gjorde jag en skiva med låtar som jag skrivit för att andra skulle gilla dem. Det blev en katastrof – men en lärdom för livet.

Vad betyder Stockholm för dig?

– Jag har rest runt hela världen men Stockholm är bäst. Vattnet, människorna och öppenheten. Vi är en liten världsstad som ligger i framkant vad gäller både musik och design.

Hetaste tipsen i Stockholm?

De tre bästa krogarna på söder är Delikatessen Bar & Bistro (där vi träffades), Bistro Süd och Pat’s Place.

Text: Ingela Engblom

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*