MAT, MUSIK OCH MÖTEN
I HISTORISKA LOKALER

Nyöppnade nöjeshuset Biblioteket Live är
Södermalms nya samlingsplats.

Den som vill ta del av riktigt bra mat, livemusik och upplevelser i en storslagen miljö gör bäst i att besöka det k-märkta före detta biblioteket i Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm. Efter en omfattande renovering rymmer den historiska byggnaden nu ett
1500 kvadratmeter stort nöjeshus med restauranger, livescen, barer och eventlokaler i tre våningar.
Välkommen till nyöppnade Biblioteket Live.

I HJÄRTAT AV SÖDERMALM i Stockholm huserar Biblioteket Live, en inbjudande mötesplats som flörtar med både dåtid och framtid. Att den ambitiösa satsningen förväntas bli en självklar samlingspunkt med både restauranger och upplevelser är enkelt att förstå. Här kan besökarna njuta inte bara av det stora mat- och dryckesutbudet utan också av den Art Deco- och Bauhausinspirerade inredningen med bland annat en ljusgård som rymmer både bar och livescen.
– Biblioteket Live ska fyllas med alla sorters människor och bidra till att sätta Medborgarplatsen på kartan som ett av landets folkligaste och roligaste ställen. Hit ska du kunna komma för att äta och dricka med familj eller vänner, uppleva konserter, poesiaftnar, hålla företagsevent, konferenser, invigningar eller boksläpp. På tre våningar hittar du två restauranger, fyra barer och en livescen för spelningar och andra evenemang, säger Chamoun Gerges, som tillsammans med sönerna Elias och Gabriel Gerges är initiativtagare och ägare. Familjen äger sedan tidigare Fem Små Hus i Gamla Stan och Bierhaus på Tegnérgatan i Stockholm.

NYA MÖTEN I HISTORISKA LOKALER På Medborgarplatsen, som tidigt var en naturlig yta för demonstrationer och nöjen, invigdes på 1939-talet Medborgarhuset med Martin Westerberg som arkitekt. Den var en del i 1930-talets stora folkhemsbygge och huset rymde bland annat den största gymnastiksalen i landet, badhus, bibliotek och möteslokaler. Biblioteksdelen har nu kärleksfullt renoverats med inspiration av både folklig funkis, Art Deco och svensk neofunktionalism. De k-märkta bibliotekshyllorna har varsamt bevarats för att användas i restaurangen som sträcker sig över tre våningar. För över ett år sedan återinvigdes övriga delar av Medborgarhuset, bland annat nya Tranströmerbiblioteket och Forsgrénska badet, och nu väcker samtliga initiativtagare gemensamt liv i torget igen.
– Tidigare fanns livescener här, som Mondo och Debaser Medis, tack vare Biblioteket Live finns nu en ny arena för musik. Vår ambition har varit att skapa en helhetsupplevelse, alla verksamheter står nära varandra och agerar unisont. Om det sker en boklansering på biblioteket kan de sedan ha minglet här. Vi har lagt enormt mycket kärlek i renoveringen för att förädla de speciella lokalerna, det är den största renoveringen sedan huset byggdes på 1930-talet, berättar Chamoun Gerges.

ART DECO-LYX OCH GRÖNSKA Inredningsarkitekten bakom Nöjeshuset Biblioteket Live är Maja-Li Torekull, från prisbelönta Torekull Architecture and Design. Hon har skapat en härlig symbios mellan den ursprungliga 30-talsarkitekturen, art deco-lyx och grönska. Varje del i huset har fått sin specifika karaktär. Den läckra Ljusgården lyses upp av naturligt ljus på dagen med plats för mat- och brunchgäster, men förvandlas till livescen i skön belysning när mörkret fallit. Det välkomnande vardagsrummet ligger alldeles vid entrén och en trappa upp kan gästerna slå sig ner i det ombonade Arkivet där möjlighet till konferens och privat tillställning finns. De olika etagen har också smyckats med unika illustrationer. De olika etagen har också smyckats med unika illustrationer av designern och illustratören Martin Reintz. Mycket tid har också lagts på musiken – varje rum har ett eget koncept som förstärks av en ljudbild.

EN FOLKLIG FLÖRT MELLAN DÅTID OCH NUTID Även maten vill hylla tiden då huset ursprungligen uppfördes. Kökschefen söker inspiration till menyn i funktionalismen och satsar på rena smaker och råvaror, rätter från det svenska klassiska köket på menyn toppat med skaldjur. Med professionalism och finess förenas folkligt svenskt 30-tal med moderna tekniker och mattrender från hela Europa.

EN MODERN BAR HYLLAR KÄRLEKEN TILL ÖL På bottenvåningen, med direkt anslutning till torget och sommarens stora uteservering, finns en av barerna. Här kan besökarna välja mellan hela 19 olika fatöl, svenskt hantverksöl och spännande ölsorter från exempelvis England, Tyskland, Italien och Spanien. Baren är en hyllning till ursprungsplatsen Södermalm, kombinerat med en stor kärlek till öl. Att huset ska fyllas av mat-, dryck- och kulturintresserade besökare har varit målet under den fyra år långa processen att väcka liv i de unika lokalerna.
– Det är utmanande men också oerhört häftigt att förvalta arvet efter det gamla biblioteket. Ännu mer spännande blir det att se hela härligheten gå live och fyllas med nya berättelser, möten och upplevelser. Vi skapar historia här och nu,
avslutar Chamoun Gerges.

FAKTA BIBLIOTEKET LIVE

Vad: Biblioteket Live är ett nyöppnat nöjeshus
och samlingsplats i tre våningar med restauranger, barer, eventlokaler och en livescen i
ljusgården.
Var: Medborgarplatsen, Stockholm
Sittplatser: 380 + 200 i eventdelen. I sommar
kommer de att kompletteras med en stor uteservering på trappan och torget utanför.
I ljusgården 250 sittandes samt 500 stående.

Kommunikation: Till Biblioteket Live tar man sig
lätt med tunnelbanans gröna linje med direktanslutning till huset. För den som helst kommer med bil finns ett parkeringshus precis under Medborgarplatsen.
Inredningsarkitekt: Maja-Li Torekull, som
arbetat i nära samarbete med designern och
illustratören Martin Reintz.
Initiativtagare och ägare: Chamoun Gerges
med sönerna Elias Gerges och Gabriel Gerges.
Familjen äger sedan tidigare Fem Små Hus i
Gamla Stan samt Bierhaus på Tegnérgatan
i Stockholm.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*