FYRA PÄRLOR I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Scandinavian landscape with small islands in the archipelago of Stockholm at sundown and flying sea gulls. Sweden.

Se solen gå ner från en vindpinad kobbe eller ta ett svalkande dopp från en slät klippa. Stockholms skärgård väntar på sommarens gäster. Oavsett om du söker häftigt krogliv eller stilla natur finns en plats för dig i denna unika övärld.

FINNHAMN

– INTE BARA FÖR MATENS SKULL

Finnhamns Krog ligger vid ångbåtshamnen och lockar matgäster till ön året runt. I Takbaren blir det ofta livat under varma sommarkvällar. Bo på vandrarhem eller i stuga, hyr en roddbåt, kajak eller SUP. Proviantera i den klassiska lanthandeln. Finnhamn består av tre öar, Stora och Lilla Jolpan samt Idholmen och det finns gott om fina vandringsleder.

HITTA HIT: Med de snabba Cinderella-båtarna tar resan till Finnhamn drygt två timmar.

finnhamn.se

SVARTÖ

– LYXTÄLT OCH FINKROG

2018 blev Svartsö Krog rekommenderad i White Guide. Och restaurangens rykte har gjort ön till ett populärt utflyktsmål. Men Svartsö är värd en längre vistelse. Ön som ligger i mellanskärgården är så stor att den till och med har några sjöar. Långa vackra promenader går genom det lantliga landskapet. Bo i sjöbodar, på Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem eller i exklusiva canvastält.

 

HITTA HIT: Till Svartsö åker du antingen med Waxholmsbolaget eller Strömma Kanalbolagets Cinderellabåtar.

svartso.se

UTÖ

– GRUVBY MED DET BÄSTA AV ALLT

På Utö finns det mesta. Hotell, stor gästhamn, kaféer, restauranger, stugor och camping. Ön har en intressant historia så missa inte museet. Gruvbrytningen på Utö startade redan på 1000-talet och det är kring den gamla gruvbyn som livet kretsar. Här ligger Utö Värdshus med krog och nattklubb. Tillsammans med Ålö är ön 13 kilometer lång och intressant att upptäcka med cykel eller moped. Eller varför inte paddla kajak mellan de fina badställena.

MISSA INTE: Den klassiska Utölimpan på bageriet.

HITTA HIT: Trots att Utö ligger i det yttersta havsbandet är det lätt att ta sig hit. Båtarna går från Årsta brygga och tiderna är anpassade efter pendeltåg och buss.
uto.se

SANDHAMN

– HETAST I SKÄRGÅRDEN

Sandhamns Värdshus har lockat besökare sedan 1700-talet – året runt och alla veckodagar. Sommartid är det ofta livat kring marinan och det anrika Seglarhotellet. Det är party både på land och i båtarna. Bara en kort promenad därifrån ligger den långgrunda sandstranden Trouville. Stigen dit går genom en trolsk tallskog. Egentligen heter ön Sandön och det lilla samhället Sandhamn. Trots namnet finns det gott om lena klippor för solbad och picknick.

 

HITTA HIT: En fördel med Sandhamn är att det är lätt att ta sig hit. Året runt går dagliga turer från Stavsnäs Vinterhamn och under högsäsong även från Stockholms City.

destinationsandhamn.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*