BBQ, PIZZA, JAZZ & HÅLLBART

En BBQ mitt i city, stjärnkocken Syan Isaksson intar Berns. Pizzor och det hållbara. IN Stockholm kollar in vad som sker i krogvärden

BBQ MITT I CITY

En ny restaurang har öppnat på Sveavägen. Folkparken ligger i en 700 kvm stor industrilokal med sex meters takhöjd, stålbalkar och oput- sade väggar. Lokalen rymmer restaurang, bar, grillkiosk samt ett stort taproom med ölkranar. Köket är byggt kring ett amerikanskt rökskåp och en argentinsk träkolsgrill. I entrén till Folkparken möts gästerna av en modern grillkiosk för take-away där beställningen sker på skärmar. Därefter kommer baren och restaurangen med 120 sittplatser i olika etage. Trappan ner till källaren leder till ett taproom som rymmer hundra personer. Folkparken bygger på amerikansk BBQ med in uenser från hela världen. Exempel från menyn är friterade tuppvingar, griskindskroketter, ribs, smoked brisket burger, träkolsgrillad sk, rökta rödbetor, friterad krossad potatis, dirty flank samt träkolsgrillad spetskål. Bakom projektet
står krogveteranerna Martin Magnusson och Magnus Bergh.

STJÄRNKOCKEN SAYAN ISAKSSON INTAR BERNS

Nu står det klart att Sayan Isaksson kommer att slå upp dörrarna till en ny restaurang på Berns. Ambitionen är att den ska öppna i början av 2020 och matinriktningen ska utgå från den thailändska provinsen Isan som Sayan Isaksson själv kommer ifrån. Matlagningen utgår
ifrån en kolgrill som placeras centralt under kristallkronorna i den klassiska matsalen. Sayan Isaksson är en OS-belönad kock och stjärnkrögare och är kanske mest känd för att ha drivit era framgångsrika krogar i Stockholm, där två av dem uppnått Michelinstjärnor (Esperanto och Imouto). Den nya restaurangen är ännu ej namngiven.

PIZZOR SOM ÖVERRASKAR

Nu öppnar Nobis pizzeria Giretto på Nybro- gatan 16. En snabbtitt på menyn avslöjar
14 vedugnspizzor med na råvaror. Bland utbudet nns mängder av delikatesstoppings som tryffelsalami, zucchinisalsa och rökt lax. Gustavo Catenacci, delägare och grundare av Giretto, vill bjuda in till en ”livlig och smarrig pizzupplevelse, en familykänsla där pizzan står i fokus”. Pizza- bottnarna är en blandning av italienskt mjöl av toppklass och svenskt grovmalt rågmjöl.

JAZZ AU VIN PÅ BAR ÉTABLE

På Kammakargatan 9 ligger den, sedan i våras, nyöppnade vinbaren Bar Étable, som drivs av Danyel Couet tillsammans med köksmästaren Sebastian H Thuresson. På barmenyn hittar man förutom olika drycker franska charkuterier samt enkla rätter så som soppor och långkok.
Nu slår de upp dörrarna för jazzafton på torsdagar med en fransk touch. Mitt emot Bar Étable ligger deras restaurang Allegrine. Den är döpt efter Danyel Couets farmor och menyn är framtagen med inspiration från henne och hans rötter i Paris.

GRÖNT & HÅLLBART PÅ RÅKOKO

Tidigare har Åkeshofs Slott främst serverat måltider till konferens- och festsällskap. I och med öppnandet av restaurang Råkoko blir slottet en destination för restaurangbesökare från hela Stockholm. Det är lätt och smidigt att ta sig hit med tunnelbanan. Restaurang Råkoko är en slottsrestaurang med grön och hållbar mat i en modern rokokomiljö. Maten serveras som smårätter och är i grunden växtbaserad men kött och sk nns som tillval. Restaurang Råkoko använder
i största möjligaste mån närproducerade råvaror från småskaliga gårdar och odlare. Nu slår de upp dörrarna för jazzafton på torsdagar med en fransk touch. Mitt emot Bar Étable ligger deras restaurang Allegrine. Den är döpt efter Danyel Couets farmor och menyn är framtagen med inspiration från henne och hans rötter i Paris.