Svetsa samman gänget med en egen vinblend

Högberga Gård har Sveriges första vinfabrik med druvor från Toscana. Här kan grupper följa alla steg i tillverkningen och tillsammans skapa sin egen blandning på olika druvsorter.

När du åkt båt på farleden in mot Stockholm har du garanterat sett Högberga Gård på höger sida. Högt upp på ett berg ligger en ståtlig tegelbyggnad som blickar ut över inloppet och innerskärgården. Det inte alla vet är att byggnaden rymmer en av regionens mest populära konferensanläggningar. De har dessutom sin helt egna vintillverkning. Det bidrar inte bara till goda drycker utan också till mervärden på konferensen. Johan Hjort är vd på Högberga Gård och han ser en tydlig trend vad gäller dagens möten.
– Endera är de jätteseriösa eller så har de som enda syfte att belöna medarbetarna. Det roliga är att vinfabriken passar bägge typerna. Att blanda sitt eget vin i grupp är en superbra teambuilding.

Det är tacksamt att arbeta med smaker menar han. Adjektiven är fyllda med symbolik: ”Det är surt nu”, ”Vi vill ha det lite sött och gott”, ”Vad omoget” … Högberga Gård är ensamma om den här aktiviteten. Deltagarna får tappa olika smaker direkt från ekfaten och tillsammans göra en blend. Johan anser att det finns stora skillnader mellan traditionella femkamper och en vinaktivitet som den här.
– Många handlar om tävling, prestige och styrka. Vi använder smaksinnena och då träder istället våra unika personligheter fram.

När grupperna testar olika smaker för att nå den perfekta blandningen avslöjar de mycket om sig själva för varandra. Det gäller att lyssna och jämka. Deltagarna får dessutom lära sig om hela vinprocessen, från det att druvorna plockas i Toscana och transporteras i en specialtillverkad kylbil till vinifieringen och slutligen det färdiga vinet. Carl Jan Granqvists råd till Johan när de startade projektet var: ”Glöm inte det pedagogiska perspektivet”.

– Det har faktiskt blivit det allra viktigaste med Vinfabriken. Deltagarna växer under aktiviteten och åker härifrån med ny kunskap, både om varandra och om vintillverkning.


Utflyktstips till helgen: Vattenverket

Vid Kottlasjön på Lidingö har Högberga Gård förvandlat ett gammalt vattenverk till en avslappnad och skön bakficka. Efter långpromenaden eller skridskoturen kan ni slinka in och värma er.. Fika på sju sorters kakor, njut av mustiga långkok och prova deras egna mikrobryggda lager. Vattenverket har öppet fredag till söndag 11-16. Här finns också rum för möten och fest.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*