Mäklar Proffset bygger nya affärer

I år är det tio år sedan mäklaren Niklas Berntzon gjorde gemensam sak med kollegan Fredrik Eklund och startade firman Eklund Stockholm New York, ESNY. Sedan dess har rekordaffärerna avlöst varandra.

In Stockholm har träffat stjärnmäklaren, som nu tar klivet utanför city med nya satsningen Urban by ESNY.

Du som säger att du kan sälja allt, sälj det här!”
ÅRET ÄR 2010 OCH utmaningen kommer från fastighetsmagnaten Roger Akelius. Det har gått troll i försäljningen av hans säregna villa utanför Göteborg, era mäklare har försökt
men misslyckats med uppdraget. Niklas Berntzon antar förfrågan på stående fot, han
är fast besluten att lyckas och börjar bläddra i sin kontaktlista. 24 timmar senare är huset sålt för 16 miljoner kronor. Affären avslutas och Niklas kan nöjd åka hem till Stockholm igen med en ”tack för hjälpen-bonus” av Roger Akelius.

VI HAR STÄMT MÖTE I NIKLAS HEM i Bromma och samtidigt som dörren öppnas ursäktar han sig och berättar att han är mitt inne i en sms-konversation med en kund – ännu en affär i mångmiljonklassen står på spel. Objektet ligger ovanpå Hotel Continental, i samma byggnad som den omtalade 104-miljonersvåningen han sålde för några år sedan, och består av fem lägenheter som säljs på ett bräde till en köpare.

– Det här är riktigt stort, vad som helst kan hända, säger
han och häller upp två koppar kaffe för att strax därefter ta ett brådskande samtal. Under tiden slår jag mig ner i den vita soffan i vardagsrummet och jag kommer senare under vår intervju notera att Niklas har två vitt skilda sätt att tala och föra sig bero- ende på ämne. När det handlar om verksamheten och affärer så är tonen rapp, drivande och intensiv. I nästa sekund, när vi sam- talar om familjen, drömmen om att flytta utomlands och tiden som tränare åt dotterns fotbollslag, då mjuknar rösten och han får ett annat kroppsspråk. Jag förstår att Niklas hyser en stark passion för båda sina världar och att de tillsammans skapar en helhet han älskar.

– Jag är väldigt energisk som person och lika engagerad i alla delar av mitt liv, familjen och jobbet är mina absoluta glädjekällor. Och även om jag arbetar mycket så har jag också en stor frihet som mäklare. Jag kan sitta här i soffan och prata med dig och sköta budgivningar från mobilen. Sedan måste
jag ju självklart vara fysiskt på plats när jag skriver kontrakt och håller i visningar.

Med mäklarbyrån ESNY har Niklas Berntzon specialiserat sig på exklusiva våningar i innerstan, och utvecklingen sedan starten 2009 har varit nära nog osannolik. Båda grundarna har blivit tv-kändisar på varsin sida Atlanten: Fredrik Eklund i USA via realityserien ”Million dollar listing” och Niklas Berntzon i Sverige med ”Toppmäklarna”. Det kända varumärket ligger i toppskiktet – och prislapparna på objekten följer konceptet.

– Att köpa eller sälja en bostad är för de allra esta den största affären de någonsin gör och mitt uppdrag som mäklare är att vända på varenda sten för att det ska bli ett framgångsrikt avslut. Och om jag gör ett bra jobb så anlitar kunden mig igen för att sälja sin andra, tredje och fjärde bostad och så småningom också sina barns lägenheter. Jag blir ett slags familjemäklare.

Niklas har varit mäklaryrket trogen i 23 år, men var från början inställd på en karriär inom reklam och pr. Som ung gick han på konstskola och att måla är fortfarande ett stort intresse. Ovanför köksbordet hänger en vacker airbrushmålning, signerad honom själv.

TILL BROMMA FLYTTADE HAN för tolv år sedan och här bor han till- sammans med sin hustru Christina och två döttrar. Att bosätta sig i trädgårdsstaden var dock aldrig något självändamål. Själv växte han upp i en hyrestrea i Skärmarbrink, tillsammans med sina föräldrar och tre år äldre bror, långt från de lyxlägenheter han i dag har som sitt levebröd.

– Jag får ofta höra: ”Wow, vilken resa du har gjort”, men jag ser det inte på det sättet. Jag skulle vilken dag som helst kunna flytta in och bo på våra 57 kvadrat igen, hemma är ju där ens hjärta nns. Vår hyresrätt var mitt mansion och jag hade det toppen under min uppväxt. Även om framgång kan föra med sig materiell status så är det inte det som i mina ögon de nierar en framgångsrik resa genom livet utan där handlar det om helt andra värden. Som känslomässiga och intellektuella förmågor och att man är tillfreds med sig själv, säger han och blickar ut genom fönstret vars marmorbräde pryds av en trave böcker med titlar som ”Understanding the world”, Ben Watts ”Lickshot” och Ralph Lauren.

– I vårt hem fanns det mycket kärlek. Min bror och jag stod och står fortfarande varandra väldigt nära, han bor bara ett stenkast härifrån, och vi delade rum fram tills dess han flyttade hemifrån. Så även om det naturligtvis förenklar livet och skänker tillfredställelse i att kunna unna sig saker så är det inte det som avgör om du växer upp till en harmonisk person. Kärlek, omsorg och bra förebilder går inte att mäta i kvadratmeter

ATT VARA VERKSAM SOM MÄKLARE är att befinna sig i en yrkeskategori som både granskas och kritiseras med jämna mellanrum, bland annat för höga arvoden, vilket Niklas naturligtvis är medveten om. Men, resonerar han, det fungerar som i alla andra branscher: man får vad man betalar för och alla vill ju göra en så god vinst som möjligt vid en försäljning.
– Säg att du anlitar en målare för att måla om ditt hus. Väljer du den billigaste är risken stor att det inte blir bra och du måste lägga ut uppdraget igen på en skickligare hantverkare. Det är samma sak med mäklare. Man kan fundera lite på varför en mäklare tar 25 000 kronor i arvode och en annan 300 000 kronor för samma uppdrag. Förmodligen är den billigare inte lika vass på att sälja, hon eller han tror ju inte ens på sig själv, vilket betyder att du som säljare kommer förlora pengar.

Hur ska en säljande bostadsannons utformas?
– En bostadsannons tycker jag ska fokusera på ren fakta, planlösningen och max fem till sju riktigt bra bilder. Bilder på samma sovrum i sju olika vinklar gör ingen glad, inte heller detaljbilder på någon ensam kaktus i ett fönster, det ska man undvika. Något som dock brukar uppskattas är när säljaren skriver en personlig text om sitt objekt.

NIKLAS BERNTZONS NÄSTA STORA PROJEKT är det omtalade Karlatornet i Göteborg som ska stå klart 2021. ESNY, som ofta arbetar nära bostadsutvecklare, har varit med och tagit fram ett tänk, paketering och prissättningsprogram för hela byggnaden och
är ansvarigt för försäljningen på Skylevel, det vill säga våning 59–66, samt ”Penthouse delen” allra högst upp på 250 meters höjd. Där kostar lägenheterna runt 150 000 – 200 000 kronor per kvadratmeter.

– Affärer av den här kalibern är otroligt spännande att arbeta med, säger Niklas.

ETT LED I FÖRETAGETS UTVECKLING är nya Urban by ESNY, som riktar in sig på nybyggnation i närförorter. Och med anledning av det öppnade en pop up-butik i november i Mall of Scandinavia.

 

– Framtiden finns utanför tullarna, helt klart, och där kan
vi sälja i kvantitet på ett annat sätt. Det var inte länge sedan ny- produktion var dödfött. Det var billigt, plastigt och ingen ville ha det. Sedan dök Oscar Properties och andra upp och började bygga lyx. I New York betalar sig nyproduktion i dag bättre än äldre bebyggelse, och där är vi snart i Sverige också.

NIKLAS BERNTZON.

Född: 1972.


Bor: Bromma.


Familj: Hustrun Christina samt döttrarna Denise och Ina.


Gör: En av delägarna i mäklar firman Eklund Stockholm New York, ESNY.


Mest stolt över: ”Utan tvekan mina döttrar.”

Min sämsta affär: ”En svindyr Armanijacka med en örn på ryggen som mina döttrar nu förbjuder mig att använda.

”
Kör: BMW elhybrid. ”Jag är usel på bilar,
kör det jag tycker är snyggt.

”
Kommer bostadspriserna sjunka eller stiga under 2019: ”De kommer nog gå kräftgång ett ganska bra tag.

”
Bästa rådet du fått: ”Plugga till mäklare från min kompis pappa som förstod att vi inte var de bästa i skolbänken.”

TEXT OCH FOTO: MIA WIBACKE BORNBERGER

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*