LEDER MED MOD OCH ÖDMJUKHET

För snart ett år sedan tog Hélène Barnekow över ledar- tröjan som vd för Microsofts svenska verksamhet med huvudkontor i Stockholm. Med sina drygt två decennier inom IT och telekom och era utmärkelser inom ledarskap och marknadsföring leder hon nu tillsammans med sitt team, Microsoft in i framtiden.

Text och Foto: Caroline Tönnies

TIDIGT I LIVET FASCINERADES Hélène Barnekow av det som fanns utanför uppväxtorten Kävlinge i Skåne. De schweiziska rötterna och det franska språket lockade så pass att hon efter studier i
internationell ekonomi och franska på egen hand styrde mot Genève. Tjugofyra år gammal och nyfiken på både världen och arbetslivet. Upptäcktsresan äckte sedan även områden som Malta, London, Latinamerika och USA. Hon arbetade i företag som Citibank, Microsoft, Sony Ericsson Mobile Communications samt EMC i Boston. Sistnämnda är en stad som Hélène för övrigt uppskattar nästan lika mycket som sin nuvarande stad, Stockholm och sitt Östermalm.
– Det bästa med Stockholm är att det alltid är nära till både natur- och citykänsla. Det är en fantastiskt vacker stad och allt är nära på ett naturligt sätt till skillnad mot hur en amerikansk stadsplan ofta kan se ut, säger Hélène Barnekow med entusiasm när vi ses på ett av hennes favoritställen, Butiken på Strandvägen. Hit kommer hon både för arbete och avkoppling. Alldeles nära Djurgården där hon gärna promenerar eller cyklar med familjen på lediga stunder.

HON HÄLSAR TRYGGT, vant och lite nyfiket. Det är sen eftermiddag en blåsig oktoberdag och Stockholm är mitt uppe i att vara höst. Favoritstråket är just här på Östermalm. Här finns allt nära. Bruset, vattnet, naturen, kulturen, kemtvätten och ja, även då Butiken och restaurang Riche, där jobbrelaterade lunch- eller middagsmöten kan planeras in.
– Men Butiken är min helt egen plats när jag vill jobba ifred, ta en kaffe, en lunch eller ett glas vin på mer privat basis. En plats som transformeras under dagens gång och är avkopplande casual,
tycker hon. Att bo i Stockholm är för henne livskvalité förenat med en känsla av frihet. Mycket har också hänt i staden sedan familjen flyttade hit från Boston för att ta sig an uppdraget på Telia för fem år sedan.
– Man blir bortskämd med hur vackert här är, de olika stadsdelarna som skiljer sig åt och som alla bjuder på helt olika utbud, kultur och människor. Även yrkesliv och ledarskap skiljer sig åt i USA jämfört med Sverige, berättar Hélène. Det kan ju vara ett pussel för vem som helst att kombinera jobb och karriär med familjeliv oavsett var man bor. Men i Sverige finns inte samma utsatthet som i USA då det gäller till exempel sjukförsäkringar samt att stå i beroendeställning till sin arbetsgivare.
– Där finns en potentiellt större utsatthet och mycket är helt upp till individen, vilket i sin tur kan påverka och begränsa risktaganden i livet både vad gäller karriär och familj. Något som en svensk medborgare inte alltid behöver överväga på samma vis
, reflekterar Hélène och fortsätter.
– Här finns ett mer utvecklat skyddsnät för individen och
möjligheter att våga ta kliv framåt och uppåt men även att tänka
utanför ramarna.

MÖJLIGHETERNA TILL DEBATT och samarbete kan resultera i en större utväxling i deltagande, kreativt tänkande och engagemang från den anställda.
– I Sverige finns en styrka i det här med teambuilding som är något jag verkligen brinner för. Däremot tycker jag att man i Sverige ska vara försiktig med sin konsensusmodell – den gör att det tar alltför lång tid och vi till och med kan bli handlingsförlamade. Att få människor att samarbeta kan många gånger vara mer art än science och att nå dit som ledare menar Hélène kräver en grundfilosofi fylld av mod kombinerat med en stor portion ödmjukhet. Kanske särskilt mycket mod för en kvinna i vd-roll.
– Att fatta beslut som man vet kan påverka hela familjer gör att jag ständigt behöver vara medveten om vilka effekter mina beslut har. Det finns en gömd juvel i ledarrollen som fylld av ansvar handlar om så mycket mer än att stänga ett kvartal med bra siffror. Vi har ett ansvar för individen, miljön och normerna som vi väljer och för vidare till kommande generationer. Det finns mycket positivt man kan välja att påverka i sin roll som ledare.
– Med mod och ödmjukhet kan exempelvis lika fördelning kvinnor och män bli en helt naturlig och självklar norm. Vi behöver naturligtvis respektera varandra utifrån vår yrkesperson
, säger hon med emfas.
Att välja och göra det som är rätt är viktigt, men också att se andra växa. Något som i sin tur skapar positiva resultat både inom en enhet men även som helhet för ett företag.
– Det är oerhört tillfredställande och ger en större impact på organisationen i grunden. Både nutid
och framtid kan på så sätt utvecklas på ett hållbart sätt med fokus på det resultat jag som ledare är
tillsatt att göra

MICROSOFTANDAN OCH företagets fokus känner Hélène är en spännande kombination av motivation och ansvar. Det vi alla gör i dag har en avgörande effekt på hur världen kommer att se ut i morgon. Inom IT-världen finns enorma möjligheter att påverka, förbättra och även bespara miljön avsevärt, menar hon.
– Insikten om vår påverkan behöver följas av etiska överväganden för det som kommer att vara,
säg tio år framåt i tiden.

DET HANDLAR OM MAKT med mening där medlen inte alltid får helga målen. Hur kan vi i stället skapa en impact på omvärlden som blir till någonting meningsfyllt i fler lager och nyanser än ett?
– Världen ser annorlunda ut i dag än tidigare. Vi blir inte längre ”klara” i våra roller såsom man kanske
kunde säga sig vara förr. Vi behöver ständigt utvecklas och lära dels tekniskt men även i vårt mindset.
Att lyssna och vilja vidare är viktigt. När jag söker nya medarbetare är det båda dessa delar jag efterlyser och som jag upplever är mest relevant. Kultur, normer och värderingar sitter ofta djupt
rotade i en organisation, något som definitivt tar tid att förändra.
– Förändringar i en teknisk struktur kan åstadkommas över en natt men mer långtgående och avgörande förändringsarbeten måste ske i en organisations kultur – och det är också precis där
man behöver lägga mest tid och kraft. Vi behöver komma till en plats där det inte handlar om stora
förändringsprojekt, men att skapa en kultur där organisationen kan hålla rörelserna i gång. På så vis
kan man förändra på ett hållbart sätt, säger Hélène Barnekow.

– Första kvartalet i en ny organisation tar jag alltid alla möten. Lyssnar in, tar till mig, uppmärksammar
vad som händer omkring mig och hur saker och ting hänger samman. Det finns inget facit eller
recept utan i stället försöker jag skapa förbättringar utifrån det jag sett och noterat. Jag behöver få veta
vad som är sant för att kunna göra rätt och skapa hållbara mönster. Att jag som ledare själv verkligen
börjar göra och visa hur jag spenderar min tid gör att det blir enklare och tydligare för min omgivning,
mitt team, att förstå mig och hur jag prioriterar. Det i sig skapar både en ny kultur och struktur inom
företagets organisation.
– Jag ser ofta de positiva kopplingarna, broarna över svårigheterna och är en lagspelare oavsett om
det gäller vd-rollen eller fotboll, som är något av det roligaste jag vet.

Viktigast i livet tycker hon är att ha valmöjligheterna för det som finns att uppleva i livet.
– Att kunna välja och använda min tid på det vis som känns meningsfullt för mig, är viktigt. Jag vill
göra rätt saker med min tid och fördela pusselbitarna så att allt vävs samman till ett meningsfullt
mönster fyllt av jobb, familj, vardag och ledig tid.

FRAMGÅNG KAN VARA JUST ynnesten att göra det som känns rätt för en själv, menar hon. Det behöver inte alls vara kopplat till pengar utan mer, åtminstone för Hélènes del, tid med barnen, boendet och arbete utomlands. Motgångar kan förvisso göra att man tappar sugen och ger upp men även där ser hon möjligheter att lära nytt och bygga på nya förmågor – som ett av
flera läromoment i livet. Drivkraften anser hon är något av det viktigaste en individ kan ha. Att fråga sig själv vad som driver dig och sedan kunna påverka livet i den riktningen och ta del av förändringsresan kan göra oändligt mycket mer med människor än vad till exempel en säljtävling kan åstadkomma. Betydelsefullt är också vilka miljöer man väljer att utvecklas alternativt stanna kvar i.
– Jag gillar överlag att befinna mig just där utvecklingen är. På frågan var, när och hur hon kopplar av kommer vi återigen in på naturen, promenaderna på Djurgården, vistelsen med familjen i Skåne och yogastunderna. Ibland längre, ibland mikro.
– Jag är bra på mikrostunder. Också. 

HÉLÈNE BARNEKOW.

Född: 1964.
Familj: Två tonårsbarn, föräldrar och
bröder med familj.
Barndomsdröm: Att leva och jobba
utomlands.
Nutidsdröm: Att hitta nya plattformar där
jag kan fortsätta bidra till positiva viktiga
utvecklingar.
Vad gör dig glad: Människor. Det oväntade. Familjen.
Nervös: När man kör fast och jag inte kan sätta fingret på vad det är som fastnat.
Mest stolt över i livet: Att jag kunnat göra saker på ett annorlunda sätt. Varit öppen
och skapat möjligheter som påverkat i vidare bemärkelse.
Fotbollslag: I svensk kontext är det fortfarande Malmö FF.
Bästa fotbollsspelaren:
Min målvaktspelande son.
Motto: ”Without order nothing can exist – without chaos nothing can evolve.”
/Oscar Wilde

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*