MED KUNSKAP KOMMER NJUTNING

Richard Juhlin har smakat drygt 11 000 olika champagner och anses vara världens främsta champagneexpert. Han har sin känsliga näsa att tacka sin framgång för.

TEXT: ELIN BISANDER FOTO:GUSTAV KAISER

LIVET SOM RICHARD lever idag skiljer sig avsevärt från det han hade tidigare. I jobbet som gymnastik-lärare med fasta lektionstider och en klocka som ringde in trivdes Richard bra, men till slut tog intresset för champagne helt över och blev ett jobb och en livsstil på samma gång.
– Det bästa med mitt jobb är att det är extremt varierat. Ibland är det jättemycket arbete, men emellanåt kommer sköna perioder med projekt där jag gjort mycket förarbete som jobbar själva en tid.

EN HEL DEL TID FINNS därmed till familjelivet som Richard lever tillsammans med sin sambo Ragni och deras tre hemmaboende barn. Dagarna startar med en lång frukost tillsammans följt av lämning på skola och förskola. Sedan är ingen dag den andra lik. Richard tar hand om sig och tränar en hel del. Styrketräning, sprintlöpning, fotboll och allroundträning på Bosön ägnar han sig åt sammanlagt sex gånger per vecka.

ARBETSDAGARNA FYLLS AV bland annat intervjuer, skrivande, föreläsningar, TV-inspelningar och champagneprovningar under inspelning. Varje fredag klockan 17 visas en film om champagne på Champagne Clubs plattform. Bland annat provas en champagne som det bara gjorts 1 400 flaskor av och är gjord av druvor som klarade sig från vinlusen i mitten av 1800-talet. Medlemmarna får ta del av Richards kunskap och uppfattning om den och många andra sorters champagne.

DET VAR I MITTEN AV 1980-talet som Richard blev förälskad i champagne. Det som drev honom var hans förtjusning och en längtan efter att njuta mer. Ju mer han lärde sig, desto godare blev det.
– Det var ju så fruktansvärt gott och ju mer kunskap jag fick, desto större blev njutningen. Han rekommenderar alla som är intresserade att just skaffa sig mer kunskap för att, precis som han själv, få uppleva en ännu större njutning.

OM MAN GOOGLAR ”Juhlin + näsa” får man upp ungefär 19 600 sökresultat. Han har nämligen en av världens känsligaste näsor, något som antagligen tagit honom dit han är idag, men som också gjort att han hamnat i mindre angenäma situationer.
– En doft kan ju uppfattas eller tolkas väldigt olika och jag har reflekterat över mitt känsliga doftsinne sedan jag var barn. Det påverkade i viss mån mina val av vänner, en del dofter exempelvis hemma hos folk kunde vara direkt frånstötande.

INNAN RICHARD TRÄFFADE sin sambo Ragni var han singel en period. En tid som fick honom uppmärksam på hur oerhört doftstyrd han är.
– För mig är det så oerhört viktigt att attraheras av doften min partner har. Någon som var intressant och attraktiv till utseendet föll bort på grund av att jag inte attraherades av doften.

En gång fick han byta plats i planet för att han inte klarade av någons doft, och doften av rökning är den som han störts mest av genom livet.
– Det är fantastiskt att det inte röks på samma sätt idag som förut. Jag byter sida av gatan om jag möter någon som går med en cigarett i handen, jag avskyr doften av cigarettrök.

SAMMANLAGT HAR RICHARD skrivit och gett ut sju böcker. Den senaste boken, Champagne Hiking, gav honom priset ”Världens vackraste vinbok” i den årliga kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina. Priset var Richards femte VM-guld som han fått för sina champagneböcker. Han är den vinboksförfattare i världen som vunnit flest gånger.

I BOKEN CHAMPAGNE HIKING vägs samtliga faktorer som påverkar mötet med vinet in. Förutom lukten och smaken har Richard skrivit om vikten av att tillfredsställa även synen, hörseln, känseln och upplevelsen av den plats och det sällskap där vinet dricks. Boken är fylld av spektakulära och vackra foton av olika platser runtom i världen som Richard besökt och njutit av champagne på.
– Champagne Hiking tror jag är det viktigaste jag har gjort på lång sikt, det handlar inte bara om champagne utan om vinnjutning över huvud taget. Jag funderade på om jag kunde göra något nyskapande och kom på att det här med njutningen är något jag gjort i många år men inte delat med mig av. Jag har druckit champagne hemma och på semestern, instinktivt har jag valt en plats som skulle kännas bra och jag har lärt mig att undvika en viss champagne på en viss plats, förklarar Richard och fortsätter:
– Jag har även kollat upp vad det kommer vara för årstid där jag ska vara, vad som blommar just då och vad som finns omkring. Utefter dessa faktorer har jag sedan valt vilka flaskor jag ska ta med mig. Det finns mycket att göra, var man än befinner sig. Ren luft är en förutsättning. Konceptet vi skapade var ”Champagne Hiking – Åk till världens bästa platser och drick världens bästa champagner.”

HYLLAD. Boken Champagne Hiking tar ett nytt grepp: Smakar champagnen annorlunda beroende på var man dricker den? I boken besöker Richard Juhlin de 100 mest spektakulära platserna på jorden för att dricka de 100 bästa champagnerna. Boken har rönt stora framgångar och har bland annat utnämnts till "Världens vackraste vinbok”.

RICHARD MENAR ATT MAN i restaurangvärlden tänker mycket på dessa faktorer, med exempelvis vacker utsikt, smakfull dukning med vackra servetter, blommor på borden och annat omkring som påverkar helhetsupplevelsen, men att man i vinvärlden mer har talat om vin som ett statiskt föremål.
– Inget kan vara mer fel. Allra mest självklart blev det när jag var på Santorini med Ragni. Min inställning från början var att jag inte skulle välja grekiska vita viner, men gick ändå med på att prova. Vi satt på en restaurang och åt nyfiskad fisk från Medelhavet, lokala oliver, det var stjärnklart och romantiskt och vinet vi drack var tillverkat av druvor skördade i samma område. Det smakade riktigt gott! Jag köpte med mig några flaskor hem men när jag försökte återskapa samma miljö hemma var samma vin som jag köpt med mig från Santorini absolut odrickbart, det gick inte att dricka. Det är så talande för att miljön spelar in och är av väldigt stor vikt för smakupplevelsen.

UTÖVER ATT RICHARD HAR skrivit flera böcker så har han även designat champagneglas som han framhåller vikten av.
– Det är så bortkastat att köpa ett gott vin och dricka det i fel glas. I tennis är det viktigt med ett bra racket för att spela bra, samma princip gäller i golf och i andra sporter. Varför skulle champagne vara ett undantag? Det tog 20 år från det att jag började tills det slog igenom, och man började för-stå detta. Idag kan du gå till en medelbra restaurang i Stockholm och de har i stort sett perfekta glas för alla viner de serverar. Så har det inte varit så länge. Oavsett vilken dryck du dricker så ska det vara bredare där dryckens yta är och smalare upptill. Dricker man champagne ur exempelvis coupeglas, som är vida upptill försvinner smakerna. Richards champagneglas följer givetvis den principen; bredare vid dryckens yta och smalare upptill.

Men hur vet man då att en champagne är riktigt bra?
– Om du tycker att den är god så är den bra för dig och det viktigaste är hur du själv uppfattar den. Om man kliver upp i bildning kommer man att förstå sig på kvalitén och tycka om champagne som jag tycker om.

Med tanke på bröllopstemat vi har i detta nummer, vad skulle du säga är den perfekta bröllops-middagen?
– Jag förespråkar så klart en champagnemiddag, det vill säga att man dricker champagne genomgående. Höj andelen Pinot Noir och drick äldre champagne ju längre fram i middagen du kommer. Börja med blanc de blancs, sedan en bra blandad cuvée, därefter en mer elegant rosé och till sist en med riktigt tung Pinot Noir innan ni avslutar med en festlig lite snällare rosé till bröllopstårtan. Voilà!

RICHARD JUHLIN

Född:
1962.

Familj:
Sambo Ragni, de fem barnen Leo, 5, Nora, 4, Melker, 14 samt Stella 24 och Henrik 20 år.

Bor:
Lidingö.

Aktuell:
Bygger upp världens största champagneplattform ”Champagne Club” som kommer lanseras i slutet av april, och appen som kommer den 1 juni och ska bli champagnevärldens Instagram. Champagneskolan Richard Juhlin Master Class på Starflow.com där man kan lära sig allt om champagne.
Samt ständigt aktuell med sina alkoholfria viner Richard Juhlin.

BUBBLIGT BRÖLLOP

Richard Juhlin tipsar om mat och dryck för det perfekta bröllopet.
Självklart förespråkar han att hålla sig till champagne!

Apertif.

Välj en lättare, yngre och krispigare champagne som aptitretare. Gärna en Blanc de blancs utan årgång eller från 2015. Kvaliteten i starten ska vara den lägsta. Mer komplexitet och tyngd ju läng-re in i måltiden man kommer.

Förrätt 1:

Kalixlöjrom, gotlandssparris och hollandaisesås. Satsa även här på en relativt lätt och fruktig cham-pagne med hög syra. Gärna från det välbalansera-de året 2012. Skruva upp prisnivån och intensiteten ett par hack.

Förrätt 2:

Salmalaxsushi på bädd av sommarens örter och ekbladssallad med champagnevinägrett. Roséchampagne är det mest romantiska man kan dricka och givetvis perfekt på ett bröllop. Dessutom är det ljuvligt ihop med en lika rosa lax. Satsa gärna på en riktigt lyxig prestigerosé med stor komplexitet och ungefär lika andelar Pinot Noir och Chardonnay. Håll er till årgångarna mellan 2008-2012.

Varmrätt:

Vaktel med murkelsås och pommes duchesse.
Till fågeln förväntar sig de flesta ett rödvin så nu måste vi ta i ordentligt med ekfatsjäst champagne dominerad av Pinot Noir. Gärna en champagne med minst 12 år på nacken. Här vill vi ha en kraftig och chokladdoftande lätt animalisk champagne som kan möta fågeln och svampen.

Efterrätt:

Klassisk bröllopstårta
Till tårtan passar egentligen ett dessertvin bäst, men för att man ska fortsätta att känna sig pigg och fräsch fortsätter vi med champagne och lämnar gastronomisk perfektion därhän. För en gångs skull är det okej att synda med lite vackra rosa bubblor. Satsa nu på en ung lite enklare roséchampagne utan årgång eftersom det mer är symbolvärdet och effekten vi eftersträvar nu när brudparet ska hyllas.