ENTREPRENÖRSNERVEN – EN DEL AV HANS DNA

Entreprenören och tidigare finansmannen Olof Stenhammar har hunnit med åtskilligt genom livet. Exempelvis tagit steget från finansvärlden till besöksnäringen. I början av 1980-talet startade han världens första elektroniska och privatägda börs i Stockholm och på boplatsen Värmdö har han sedan 1989 ägt och drivit populära Siggesta Gård där covid –19 pandemin i år överraskat på flera olika sätt.

 TEXT: CAROLINE TÖNNIES | FOTO: GUSTAV KAISER

FÖDD I FINSPÅNG men sedan många år bosatt ute på Värmdö har entreprenören, lantbrukaren och finansmannen Olof Stenhammar, 79, tagit framgångsrika kliv inom flera olika branscher och näringar. 1984 startade han alltså världens första elektroniska och privatägda börs i Stockholm – Optionsmäklarna. Ett entreprenörskap som till en början togs emot med en viss skepsis men blev, när det visade sig att allt var i sin juridiska ordning oerhört framgångsrikt. Efter en tid tog Options-mäklarna över Stockholmsbörsen och senare försökte man faktiskt även köpa London börsen. Bolaget bytte sedan namn till OMX och såldes vidare till amerikanska Nasdaq för, på den tiden, astronomiska summan 32 miljarder kronor. Därefter hade Olof olika ordförandeposter inom näringslivet och var dessutom vd för kampanjen om att få arrangera OS – spelen i Stockholm 2004. Entreprenörsnerven kan nog sägas vara en del av Olof Stenhammars dna – viljan och den genetiska koden finns för att förändra och våga ta steget ut i det okända. Från börsens hetluft tog han så-ledes klivet in i besöksnäringen och Siggesta Gård där året 2020 varit något av en paradoxal överraskning.

– Ja, i slutet av mars trodde vi att vi kanske skulle tvingas stänga. Påsken blev dock helt oväntat fullbokad och så har det i stort sett varit hela sommaren och hösten. Julimånad bjöd på ett otroligt rekord med nästan dubblat antal besökare jämfört med tidigare rekord vi upplevt, berättar Olof Stenhammar när vi möts upp en dag i oktober. Många familjer har bott i veckor på Siggesta Gård som kunnat erbjuda sådant som människor och kanske främst familjer tycks längtat efter i tider som skakat om tillvaron.

– Vi erbjuder våra besökare ett förstklassigt boende, meningsfull sysselsättning för barnen och god mat. Och framförallt verkar det som att många velat komma bort från stadslivet och trängseln där och det har fortsatt även nu under hösten. Vi har skapat stor Coronasäkerhet med klart avskilda miljöer för både konfererande och inkvartering. Under normala förhållanden tar vi emot gäster för konferenser och fester med upp till över 500 del-tagare, så det här året skiljer sig ju en aning från tidigare, säger Olof.

Din egen favoritplats i Stockholm?
– Det är Djurgården som jag känner är en härlig andningslunga mitt i storstaden. Jag tycker Djurgården är en fantastisk tillgång för oss alla att vistas i och omkring – vilken underbar pärla! The Viking Museum, som jag är delägare i och beläget på Djurgården, är en favorit såklart. I år har det varit tufft men nu har vi öppet under helgerna i alla fall igen.

Vad gör du helst när du är inne i Stockholm?
– Jag går gärna på restaurang, och då besöker jag helst Gondolen. De har alltid bra mat och en fantastisk vy över Stockholm vid olika tider på dygnet och olika årstider. Och så tränar jag Pilates en gång i veckan på Ylab, Artillerigatan. Ett Wellcare – center, som ägs av Yvonne Lind. Jag tränar för Francoise, eller Frasse som han kallas. Det har förändrat mig på ett mycket positivt sätt. Jag hade ett dåligt knä och blev tipsad av en god vän om just Ylab. Jag ser det som helt livsnödvändigt med träning och gör någon form av träning varje dag, simmar till exempel gärna i poolen på hemmaplan.

Berätta om entreprenören i dig, vilken är din drivkraft?
– En okänd entreprenörsnerv började spöka i mitt huvud under min studietid i Lund på 60- och 70-talet. Jag ville finna en egen verksamhet som jag kunde livnära mig på, vet faktiskt inte var det kom ifrån.  Jag hade i och för sig sålt julgran-ar i Norrköping några år i slutet på 50-talet men så i Lund startade jag dels en reseverksamhet för resor till Åre, som var helt misslyckad, samt Sveriges första bolag för försäljning av swimmingpools. Den sistnämnda lyckades jag försörja mig på under mina åtta år i Lund, minns Olof. Under en period arbetade Olof som börsmäklare i USA men vände tillbaka hem efter ett par år och började arbeta inom Bonnierkoncernen tills han där efter åtta år fick sparken.
– Jag var då vice vd för hela Bonnierkoncernen. Utan jobb var jag ju sedan tvungen att hitta på något nytt och ett regelrätt jobb kändes inte aktuellt. Då tog entreprenörsnerven tag i mig igen och jag grundade OM Optionsmäklarna, som sedermera alltså fick namnet OMX, vilket blev världens första privatägda, vinstdrivande och elektroniska börs som förändrade synen på hur kapitalmarknader ägdes och organiserades över hela världen.

Du har precis medverkat i en nyutgiven bok där du blivit intervjuad i egenskap av entreprenör.
Hur upplevde du det
?
– Boken ”Hur man blir entreprenör” har ett mycket ovanligt och unikt anslag. Författaren, Britt Orstadius, är legitimerad psykolog och hon söker de bakomliggande psykologiska byggstenarna hos en entreprenör. Jag var skeptisk till en början men jag kom att blicka tillbaka på min barndom när till exempel jag och mina systrar under några år blev separerade från våra föräldrar. Vi hade det bra men jag upplevde det trots allt ändå som en tuff tid, jag var bara tio år då. För mig blev det, nu som vuxen, en ganska chockartad och känslosam upplevelse att på det sättet, som man kan läsa om i boken, bli vänd ut och in på som människa och komma till insikter. Jag tror dessutom att Britt Orstadius träffat rätt!

Hur ser du i dag på entreprenörskapet, verksamheten och framtiden?
– Med våra uppemot 140 000 besökare årligen är Siggesta Gård en av Värmdös största turistattraktioner. Det här året ser dessutom ut att ekonomiskt bli vårt bästa och vägen till lönsamhet kommer allt närmare. För mig personligen har dock alla positiva reaktioner om Siggesta Gård, som jag glädjande nog ofta  får höra, betytt betydligt mer än kravet på lönsamhet.Framtiden för Siggesta Gård och livet på Värmdö är att växa sig än större.– Vi håller precis på att avsluta detalj-planerna för arbetet med Värmdö kommun för det framtida Siggesta Gård där vi får möjlighet att utöka hotellet stegvis med ytterligare 80 rum och med uppåt 180 bäddar.

Varför valde du just Värmdö även som boplats?
– Jag är ju en bondgrabb med rötterna i Östergötland men mina föräldrar tvingades dessvärre sälja föräldragården på grund av ekonomiska skäl och orsaker. Något jag naturligtvis upplevde som mycket smärtsamt och någonstans satte det sig i ryggmärgen på mig. Någon gång längs livets väg hoppades jag få råd att köpa en gård, det skulle vara det första att köpa, en egen gård för att få fast mark under fötterna igen.Något som också inträffade 1988, då han köpte Norrnäs gård ute på Värmdö.– Att det blev Värmdö var en ren slump. Läget i skärgården hjälpte till eftersom jag varit sjöburen i många år. Efter en tid här fick jag också möjlighet att förvärva både Siggesta Gård och Södernäs gårdar och jag har verkligen kommit att älska Värmdö, som ju erbjuder det lantliga livet nära naturen och samtidigt närheten till Stockholm. Värmdö är navet i Stockholms fantastiska skärgård, anser jag, avrundar Olof Stenhammar.

OLOF STENHAMMAR

Familj: Hustru Inger, 2 barn, Charlotte och Mathias samt sex barnbarn.

Barndomsdröm: Bli stridsflygaren.

Nutidsdröm: Att IFK Norrköping vinner Allsvenskan.
Vad gör dig glad: Familj och vänner.

Vad gör dig stressad: När IFK Norrköping leder och det är en kvart kvar av matchen.

Favoritentreprenör: Steve Jobs.

Mest stolt över i livet: Att mitt bolag
OMX förändrade världens syn på finansmarknaders organisation och ägande.

Det mest minnesvärda tillfället i karriären: När vi köpte Stockholms fondbörs.

Dold talang: Snapsvisor.

Motto i livet: Har inget.