UTE KÖK – DEN STORA TRENDEN INOM TRÄDGÅRD

I varmare länder har uteköken varit en självklarhet länge. Det varma klimatet och kulturen att sitta utomhus, äta och umgås. Nu har den trenden kommit till Sverige. Tidigare byggde man uterum men fler och fler börjar nu bygga utekök. Vi har åkt ut till grillbloggaren Peter Watz och tittat närmare på hans utekök. Enligt hans blogg - grillbloggen. nu så har han inte byggt ett utekök utan faktiskt två.

DET STORA UTEKÖKET är klätt med cortenplåt på väggarna, taket består av stora reglar fullt med
led-lampor för inspelning av YouTube-filmer, arbetsbänkarna är byggda i trä med luckor och lådor i plåt. Det finns en inbyggd gasolgrill med fem brännare och en kolgrill som ska byggas in. Både en vin- och en ölkyl finns inbyggt i arbetsbänken. En annan udda detalj är att uteköket har larm.

DET MINDRE UTEKÖKET är under uppbyggnad. En rejäl vedeldad pizzaugn, en vedeldad skulptur som man kan steka mat på och det senaste tillskottet en Big Green Egg XL, en keramisk grill på 110 kg finns redan på plats.

Vissa har inte något utekök och du har två, hur kommer det sig?
– Jag ville bygga ett utekök för alla olika typer av grillmetoder
– gasolgrill, kolgrill, smoker och eldbänk, där man kan elda med ved och grilla. Samtidigt som jag vill kunna grädda pizza in i en vedeldad ugn. Allt detta rymdes inte i ett kök.

Ditt utekök är ju hur stort som helst. Vad gör du i det?
– Först och främst så använder jag uteköket till fotografering och filmning till Grillbloggen.nu. Vi har sedan förra året hållit en hel del matlagninsaktiviteter för privatpersoner och företag med inriktning på grill. De lär sig samarbete och får massa inspiration inför sin egen grillning.

Det finns ett par olika sätt man kan bygga utekök på. Till exempel kan man köpa
färdiga bänkar som man kan rulla in. Vissa finns med grill och/eller diskho inbyggda
och andra bara arbetsbänkar. Eller så kan man köpa färdiga sektioner som man
kan sätta ihop. Moduler för grillar, diskho, arbetsbänk m.m. Alternativt om man är
händig kan man bygga allt från grunden med tegel, plåtbalkar eller trä.

Vad har du i ditt utekök som du inte kan klara dig utan?
– Att ha ett kylskåp och ett handfat med vatten underlättar mycket. Springet till inneköket minskar markant. För mycket förvaring kan man inte ha. Jag har byggt in förvaring under hela arbetsbänken. Lådorna rymmer rökflis och andra tillbehör.

Du började bygget för två år sedan – är du helt klar nu?
– Mitt utekök blir nog aldrig helt klart men till sommarenkommer de sista bitarna på plats. Det stora problemet är att hitta rätt hantverkare som brinner för sitt yrke som jag gör för grillning. När det gäller antalet grillar så är det nu fullt. Jag var tvungen att sälja en för att få plats med den senaste – en
Braai från Sydafrika. En stor svart pjäs där man eldar med ved för att få glöd att grilla med. Underbar grill!

FLER OCH FLER INBYGGNADSGRILLAR kommer till den svenska marknaden. När jag började leta så fanns det två märken, nu har ytterligare ett par märken kommit.

Vad är ditt avslutande tips?
– Besök gärna min blogg, se filmerna från uteköket och låt dig inspireras inför bygget av ditt eget utekök!

JAG LÄMNAR PETER OCH hans utekök med dofterna från grillen, syrenen och häggen och drömmer mig bort till mitt egna blivande utekök.

PETER WATZ TIPS

1. Planera ditt utekök utifrån dina behov. Vilken/vilka grillar behöver du? Färdiga bänkar, moduler eller
på-plats-byggt?

2. Bygg inte in en grill som inte är anpassad för det. Både kol- och gasolgrillar finns för inbyggnad.

3. Använd med fördel plåtreglar före trä om du ska bygga eget. Dels att plåt alltid är raka och dels säkrare då plåten inte kan brinna.

4. En måttpassad stenskiva är lika dyrt som till inneköket. Vissa gjuter egna cementskivor, andra bygger
i trä, Peter använde 40 x 60 cm granitplattor och lade pussel.

5. Rinnande kall- och varmvatten i uteköket är underbart skönt. Både för att tvätta händerna, skölja grönsaker och diska. Då slipper man springet in och ut till sitt vanliga kök med massa smuts på
golvet och i diskhon.