SKÄRGÅRDSPÄRLOR

Stockholms skärgård väntar på sommarens gäster. Oavsett om du söker häftigt krogliv eller stilla natur finns det en plats för dig i vår unika ö-värld.

SVARTSÖ

– LYXTÄLT OCH FINKROG

2018 BLEV SVARTSÖ KROG rekommenderad i White Guide. Och restaurangens rykte har gjort ön till ett populärt utflyktsmål. Men Svartsö är värd en längre vistelse. Ön som ligger i mellanskärgården är så stor att den till och med har några sjöar. Långa vackra promenader går genom det lantliga landskapet. Bo i sjöbodar, på Svartsö Skärgårdshot- ell & Vandrarhem eller i exklusiva canvastält.
Hitta hit: Svartsö åker du antingen med Waxholmsbolaget eller Strömma Kanalbolagets Cinderellabåta.
Mer information: svartso.se

FINNHAMN

– INTE BARA FÖR MATENS SKULL

FINNHAMNS KROG ligger vid ångbåtshamnen och lockar matgäster till ön året runt. I Takbaren blir det ofta livat under varma sommarkvällar. Bo på vandrar- hem eller i stuga, hyr en roddbåt, kajak eller SUP. Proviantera i den klassiska lanthandeln. Finnhamn består av tre öar, Stora och Lilla Jolpan samt Idholmen och det finns gott om fina vandringsleder.
Hitta hit: Med de snabba Cinderella- båtarna tar resan till Finnhamn drygt två timmar.
Mer information: finnhamn.se

ARHOLMA

– GENUIN SKÄRGÅRDSIDYLL I NORR

ARHOLMA LIGGER I norra skärgården, där farleden mot Åland når öppet hav. På sommaren är ön ett populärt resmål med ett blomstrande skärgårdssamhälle och ett levande jordbruk. Ön är delvis ett natur- reservat med fina cykel- och promenads- tigar, karga badklippor och fina stränder. För besökare finns gästhamnar, vandrar- hem, restaurang, kajak- och cykel- uthyrning samt lanthandel. Stora delar av ön användes tidigare av försvaret och idag är Batteri Arholma och bergrummen stora turistattraktioner. Bo på Arholma Nord med havet som närmsta granne.
Hitta hit: Sommartid går båten ända ifrån Stockholm, (cirka 4 1/5 timme). Året runt kör Waxholmsbolaget mellan Simpnäs och Arholma (15 minuter).
Mer information: arholma.nu

 

TEXT: INGELA ENGBLOM