FÅ TILLGÅNG TILL BIL I STORSTADEN, DYGNET RUNT

KINTO Mobility skapar hållbar mobilitet. Målet är att deras bilar ska användas så mycket som möjligt och av olika människor. Bilarna kan hyras för en timme, en dag eller under en längre tid.

TEXT: TINA LINDSTRÖM CARLSSON

KINTO MOBILITY är en del av Toyota och visionen är att skapa mobilitet för alla. Tjänsten lanserades sommaren 2020 med 40 bilar på Södermalm. I dag finns närmare 1 000 bilar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg och Lund. Sandra Ryberg är sedan 2020 marknadschef på företaget. – Vi växer stadigt och närmar oss 120 000 anslutna. Alla bilar i KINTO Share har en fast parkeringsplats som får användas under hyran. Det är en central fråga. Användaren ska kunna vara säker på att bilen finns att hämta nära hemmet eller kontoret vid behov och lika lätt kunna återlämna den på samma plats. Våra bilar står utspridda och ofta nära lokaltrafiken på strategiskt bra platser för att så många som möjligt ska kunna nyttja samma bilar, säger hon. En undersökning från forskningsinstitutet RISE 2018 visade att en bil står parkerad ungefär 95 procent av tiden.

Det vill KINTO Mobility motverka. – Det handlar om att bilarna ska nyttjas så mycket som möjligt. Bilar ska inte stå stilla på gatan i onödan, de ska användas. KINTO är ett nytt sätt att tillgängliggöra bil för alla vilket gör att fler kan använda samma bil men vid olika tider på dygnet, säger Sandra.

 

MÅLGRUPPEN ÄR BRED och användare finns både bland privatpersoner och företag. Det kan vara någon som behöver en liten bil för att åka och handla två gånger i veckan eller skjutsa barnen till träningen. Det kan vara någon som behöver en transportbil, någon som har ett jobbmöte i veckan eller en aktivitet en timme varje kväll.

– Det kan också vara ett par som har gått i pension, som har sålt villan och flyttat till stan och behöver rörelsefriheten. Tjänsten som är helt och hållet digital är byggd för att passa allas olika behov av bil och går att tillgå dygnet runt, säger Sandra. En app i din mobiltelefon fungerar som nyckel och du hämtar och lämnar bilen enkelt nära dig. För den som vill bila lite längre, exempelvis på sommarsemestern, finns KINTO Flex – korttidsleasing, där du får bilen direkt och leasar den i en till tolv månader. – Vi jobbar med att öka graden av nyttjande så att det blir fler som använder samma bilar. Där är företagsmarknaden viktig, de som rör sig i tjänsten kan på ett enkelt sätt få tillgång till en bil utan att behöva äga den, avslutar Sandra.