VI VILL TA SVENSKT KULTURARV IN I FRAMTIDEN

KUNGLIGA DJURGÅRDEN I SAMARBETE:

Djurgården är Norra Europas främsta besöksmål. Varje år välkomnas fler än 15 miljoner besökare. I kulisserna verkar Kungliga Djurgårdens Intressenter som representerar 62 aktörer inom kultur- och besöksnäringen och Kungliga Djurgårdens förvaltning sida vid sida. Här är samarbete ett konkurrensmedel och en kraft för utveckling.

TEXT: TINA LINDSTRÖM CARLSSON I FOTO: GUSTAV KAISER

DJURGÅRDEN ÄR UNIKT i sitt slag och bjuder på äventyr och avkoppling, nöje och njutning, kultur och natur. En nationalstadspark (världens första) med unika biotoper som är tillgängliga för alla som bor, verkar i och besöker Stockholm. Camilla Zedendahl är vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter som samlar och engagerar 62 aktörer, varav 22 museer och 30 restauranger. Camilla började som vd 2016 och kort därefter inleddes arbetet med att plocka fram en gemensam identitet för samtliga aktörer.
– Tillsammans ansvarar vi för något som är större än var och en. Djurgården har välkomnat besökare i 400 år och just nu är det vårt ansvar att säkerställa att vi kan ta emot varenda stockholmare och även välkomna världen till den här helt unika platsen i dag och långt in i framtiden. Det ställer krav på oss, säger hon.

Kungliga Djurgårdens Intressenter har under många år jobbat strukturerat med FN:s 17 hållbarhetsmål inklusive kriterier för hållbar turism och har nu, för andra gången, korats till en av världens mest hållbara storstadsdestinationer.
– Vi är oerhört stolta över att ha nått upp till högsta nivå i att möta kriterierna och har nu för andra gången tilldelats The Green Destination Platinum Award, säger Camilla. Det goda samarbetet som har prisats ett flertal gånger har gett många fina resultat. – I vårt ansvar ingår att lägga konkurrens åt sidan och hitta gemensamma vägar framåt. Det finns så otroligt mycket kunskap, kraft och framåtanda som gör att vi tillsammans kan ta steg som vi aldrig klarat av att ta själva. Det är det som är så härligt. Man känner ett starkare värdskap där varje gäst är allas gäst. Det gör att besökare lättare kan upptäcka mer, stanna längre och besöka fler, säger Camilla.

Peter Skogh är ordförande för Kungliga Djurgårdens Intressenter och chef för Stiftelsen Tekniska museet. – Djurgården är som en lunga i staden. Vi 62 aktörer delar på värdskapet som står för alla de värderingar vi har enats om. Det är exempelvis lätt att tipsa om andra hållbara restauranger, eftersom vi vet att det är schysst mat som kommer på tallriken överallt. Vi gör saker tillsammans. Vi har allt från CoffeCow som serverar kaffe från ryggsäckar på event, till nöjespark och ledande kulturinstitutioner som kan samlas och göra gemensam sak, säger han.

Unik finansiering
Djurgården har varit kunglig mark sedan 1452 och korades för 30 år sedan till världens första och Sveriges enda Nationalstadspark. Magnus Andersson är slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens förvaltning som bland annat har till uppgift att värna och vårda det unika natur- och kulturlandskapet.
– I början av 1800-talet avstod kungen det personliga ägandet till staten och sedan dess har han en kunglig dispositionsrätt som vi förvaltar på kungens updrag. Samtidigt bestämdes att all avkastning ska stanna på Djurgården. Vi är helt finansierade av hyror, arrenden från bland annat Djurgårdens alla attraktioner, och upplåtelser. Enligt avtalet får pengarna bara användas till Djurgårdens förbättring och förskönande, säger han och fortsätter:
– Djurgården hade inte existerat i snart 600 år om vi inte tagit hand om och utvecklat platsen med respekt för historien. Vi axlar det ansvaret just nu och så småningom kommer andra att ta över. 

Utvecklar för framtiden
Besöksattraktionen bär på en lång tradition av att ständigt utvecklas. Under de närmaste fem åren investerar aktörerna på Kungliga Djurgården två och en halv miljarder kronor i olika delar som kulturarv, utveckling av museer, attraktioner och nya utställningar.
– Vi jobbar med aktörerna för att platsen ska utvecklas långsiktigt och klokt och vi tittar ständigt på vad vi gör bättre tillsammans. Det som investeras här är till gagn för Stockholm och hela besöksnäringen i Sverige, säger Camilla.
Ett exempel på de senaste årens utveckling är Tekniska museet som dessutom har korats till Årets Museum – för andra gången. Trähallen Wisdome Stockholm på Tekniska, världens bästa kulturbyggnad 2024 enligt Dezeen Awards, har även vunnit det prestigefyllda Kasper Salin-priset.
– Det är en av världens mest avancerade träbyggnader och den visar att Stockholm kan. Djurgården är som en ständigt pågående världsutställning för hållbarhet som är tillgänglig och öppen för allmänheten, säger Peter. Tekniska har även flyttat ut i staden. Sedan i våras finns en filial i Tensta med fokus på matematik. – Det bidrar till att bygga ihop staden. Besöksnäringen har en stor mångfald och den kraften ska vi ta tillvara, säger Peter. 

Samarbete i staden
Kungliga Djurgårdens Intressenter har, tillsammans med Kungliga Djurgårdens förvaltning, utvecklat en modell för framgångsrikt samarbete som ger resultat och vill inkludera staden i det fortsatta utvecklingsarbetet.
– Hela Stockholm kan använda vår modell. Vi bjuder in till öppenhet och visar fördelarna med att samarbeta där ett gott värdskap gagnar alla i närheten. Ta till exempel kulturkonsumenter som väljer att komma till Stockholm för att bo och äta, de kommer att konsumera ytterligare kultur. Då har vi det holistiska tänket, så att vi verkligen utnyttjar den fulla potential som finns i staden med alla aktörer, säger Peter och fortsätter:
– Mellan Slussen och Djurgården ligger många av Stockholms kulturupplevelser i ett område som är som en halvmåne. Om vi kan binda ihop delarna har Stockholm en alldeles fantastisk potential som stad att leva och bo i och locka tillresande. Vi kan erbjuda hållbar besöksnäring av världsklass och det ska vi använda för att utveckla staden på alla sätt och vis. Bron till Djurgården som är dimensionerad för 1897 års trafik innebär utmaningar för området.
– Djurgården är en stor ö med plats för alla. Djurgårdsbron däremot är en flaskhals som är problematisk. Vi behöver en kompletterande gång- och cykelbro, något som det faktiskt skrevs avtal på med staden redan under 1970-talet, men som ännu inte infriats. Här jobbar vi med staden när det gäller infrastruktur och regionen när det gäller kollektivtrafik. Frågan har gått från långsiktig till att bli akut, den måste lösas, säger Camilla. 

Rum för rekreation
Det Djurgården har att erbjuda inom kultur och natur fyller ett stort behov som blir allt viktigare i en orolig värld.
– Man söker äkta, genuina och välkomnande mötesplatser där alla får rum, säger Camilla. – Djurgården är en plats där du ska känna dig trygg, inkluderad, välkommen och inspirerad. När du kommer till oss lär du dig något nytt men det är också en plats där du bara får vara. Vi behöver samlas och få en chans att tänka och tycka olika tillsammans på publika platser och vi behöver tillgång till natur, nöje och konst och lära oss mer om tekniska innovationer och vetenskap, säger Peter. 

Ett exempel på satsningar är Prinsessan Estelles Skulpturpark som växer fram i Rosendalsområdet som liksom resten av Djurgården är öppen dygnet runt, året om och tillgänglig för alla. – Det är verkligen kungens och folkets park. Bernadotte var den ätt som rev ner staket och stängsel och på allvar öppnade upp Djurgården för allmänheten. I dag handlar det mycket om värdskapet och att bjuda stockholmare och utsocknes på en unik natur- och kulturupplevelse mitt i huvudstaden. Det är också kungens ambition att vi ska erbjuda en park av bästa märke, säger Magnus. ◆

UPPTÄCK NYA FAVORITER PÅ DJURGÅRDEN

Camilla Zedendahl:

”Hämta en karta på turistbyrån, välj ett tema och utmana dig själv. Besök museer som du inte har varit på tidigare. Ta en cykeltur för att uppleva konst och skulpturer på Djurgården. Och håll utkik efter Gröna Lunds fantastiska konserter i sommar.”

Magnus Andersson:

”Strandpromenaden runt södra Djurgården är något alldeles extra. Den en mil långa sträckan längs vattnet är lika fin under alla årstider.
Rosendal är ett kungligt slott i fickformat med en fantastisk trädgård alldeles intill och dessutom växer en kunglig skulpturpark fram runtomkring. Isbladskärret är en sjö på ön med ett alldeles eget fågelliv.”

Peter Skogh: 

”Nyligen omgjorda Spritmuseum är en pärla. Rosendals Trädgård med dess ekologiska odlingar är fantastisk och lärorikt att besöka. Gå en promenad och lyssna på roddarna som håller tempot i kanalen och ta dig till Ektorpet vid Prins Eugens Waldemarsudde, det är som att vara på landet mitt i stan.”