SKA VARA DET ROLIGASTE DU HAR GJORT
Anmälningarna till årets adidas Stockholm Marathon har redan slagit rekord. Att checka av 42 195 meters löpning i Stockholms innerstad lockar dessutom nya målgrupper. I år står unga tjejer för den största ökningen. Förutom att bidra till bättre folkhälsa går hundra procent av överskotten tillbaka till idrotten. Vi träffar Marathongruppens verksamhetschef, David Fridell, för ett samtal om engagemang.
TEXT: ANNA SANDGREN I FOTO: GUSTAV KAISER.
REDAN 1979 DROG MARATHONGRUPPEN igång Stockholm Marathon. Idag samlas nära 200 000 löpare vid startlinjen till något av evenemangen, som förutom maran bland annat består av Tjejmilen, Vårruset, Tjurruset, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Convinistafetten.
– Vi vill att alla typer av löpare, joggare och motionärer ska känna sig välkomna och att de hittar något lopp som passar för just dem. Vi brukar prata om en upplevelse som är mer av en rockkonsert, snarare än ett traditionellt idrottsevenemang. Ett annat mål är att bidra till ökad motion och förbättrad folkhälsa, säger David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen. Allt överskott som loppen genererar går tillbaka till idrottsrörelsen. Dels till arrangörsklubbarna, dels till andra ideella föreningar som ställer upp med funktionärer.
– Våra fantastiska frivilliga funktionärer kan vara det finaste vi har inom idrottsrörelsen. Under en adidas Stockholm Marathonhelg är de över 3000 frivilliga funktionärer från 100 olika föreningar som hjälper till. Det är internationella stjärnor som Daniel Ståhl och Kalle Berglund, men framför allt är det föräldrar, klasskompisar, vänner och eldsjälar som står där och delar ut västar, släpar staket eller ger ungdomar instruktioner – helt frivilligt och utan egen ekonomisk ersättning. Jag är så otroligt stolt över allt engagemang, säger David och ler varmt.
När IN Stockholm träffar honom har anmälningsrekordet till årets upplaga av adidas Stockholm Marathon precis slagits.
– Vi har redan 16 000 anmälda i början av februari. Det är 40 procent fler än vad vi hade i fjol vid samma tidpunkt. Fortsätter anmälningarna att strömma in kan vi landa på över 23 000 deltagare. Det tidigare rekordet är från 2014 då vi tog emot 22 229 löpare. Oavsett kommer årets mara bli en av de allra största någonsin här i Stockholm
Varför tror du intresset är så stort just i år?
– Efter pandemiåren, när allt höll stängt, trodde vi att det skulle bli en boom 2022, men så blev det inte. Däremot såg vi under 2023 att trenden vänt igen och att vi var på väg tillbaka. Att vi skulle slå deltagarrekord i år har jag verkligen inte vågat räkna med. Enligt David är tillväxten extra stark i ålderskateattrahera andra målgrupper än de som traditionellt snörat på sig löparskorna. – Det är intressant för nästan alltid har den vanliga maratonlöparen varit en man i dryga 40-årsåldern som ”livskrisar”. Just nu är det unga tjejer som står för den absolut största ökningen. Det är superroligt att vi får in fler tjejer och att de vågar satsa. För flera av dem är dessutom maran det första de gör inom löpning. De satsar stort och vänder upp och ner på pyramiderna – underbart!
Har ni satt en maxgräns för antalet deltagare?
– Vår målsättning är att de som vill uppleva maran också ska få göra det. Samtidigt finns det så klart gränser för hur många löpare som organisationen klarar av.
Vilka är utmaningarna?
– Logistiken och säkerheten. Logistiken har alltid funnits med och vi har fått ett enormt förtroende från staden. Bara att vi får stänga av gatorna i 5–6 timmar en lördag är stort. Vi lägger ner mycket tid på att se till att logistiken fungerar. Det kan vara allt från utdelningen av nummerlappar till hur banan utformas så att de tävlande inte springer in i varandra. Nu när vi går mot rekordmånga löpare, ställer det ännu högre krav på logistiken. Särhetsaspekten har alltid funnits med, men vi har andra typer av krav på oss nu i takt med att samhället har förändrats. Dels gör polisen en jätteinsats, dels har vi vår egen organisation.
En plats i hjärtat
Av alla Marathon-löpare som kommer till huvudstaden i början av juni är 15 procent stockholmare, eller boende i Mälardalen. Resten är tillresta från övriga Sverige eller från andra länder. Drygt 30 procent är internationella löpare. I snitt räknar man med att varje utländsk deltagare har med sig 2,5 personer och varje svensk 3 personer. Antalet nätter de stannar i Stockholm är 3–4.
– adidas Stockholm Marathon har en plats i stockholmarnas hjärta och liv. När stockholmarna ombads ranka de evenemang eller företeelser som de mest förknippar med sin hemstad hamnar maran på första plats. Fantastiskt! konstaterar David och fortsätter:
– Jag skulle vilja, oavsett om man är officiell partner till oss eller inte, att näringsidkarna i staden verkligen kände att ”maran” är en angelägenhet för alla och att de skulle passa på att verkligen dra nytta av detta. Det vill säga att hela staden andas adidas Stockholm Marathon den helgen och passar på att visa vilket smörgåsbord Stockholm har att erbjuda. För mig handlar ett evenemang som Marathon om samhällsfrågor på tre olika plan. Det ena är det turistekonomiska perspektivet, där maran stärker Stockholms turismnäring och stadens varumärke. Det kommer löpare från över 100 nationer. Jag tror maran är det årligen återkommande evenemanget i Sverige med störst internationell bredd. Det andra är folkhälsoperspektivet; tävlingarna motiverar folk att röra på sig. Det tredje att maran hjälper till att finansiera den ideella idrotten. Marathongruppen ägs av ideella idrottsföreningar och de pengar som kommer in bidrar starkt till att driva barn- och ungdomsidrotten i Stockholm
Är det redan nu några elitlöpare/stora stjärnor som har anmält sig?
– Vi har haft turen att ha SM samtidigt som maraton, vilket alltid lockar de bästa svenskarna. Sedan är inte vi ett lopp som gör anspråk att försöka få hit de allra bästa internationella löparna. Det beror dels på att det är dyrt att resa hit för att delta, dels på att banan är utmanande sett ur ett internationellt sammanhang. Vore härligt om tävlingsrekordet för herrar sänktes till under 2,10 timmar och för damer att Grete Waitz rekord från 1988 på 2.28.24 äntligen kunde slås!
Hur ser årets bansträckning ut?
– Det kommer vara ungefär samma bansträckning som förra året, men med små justeringar för olika pågående byggprojekt och kanske även på grund av det stora antalet deltagare. Innan vi ändrade banan i fjol sprang man bland annat längs Stadsgårdsleden, viket var farligt för både löpare och funktionärer. Nu går banan istället längs Sveavägen och Kungsgatan. Löparna får större variation och se mer av city, samtidigt som åskådarna har en ännu bättre chans att följa tävlingen.
Vilka fler lopp vill du lyfta fram under 2024?
– I höst är det 40 år sedan Tjejmilen arrangerades första gången och vi räknar med en bra bit över 20 000 deltagare. Tjejmilens betydelse för kvinnligt motionerande kan inte överskattas och när det startade var det cirka 10 000 kvinnor totalt som sprang något lopp överhuvudtaget. Nu 40 år senare är det över en halvmiljon. Även Vårruset jubilerar och firar 35 år. Vi vill erbjuda en palett av olika lopp för att nå även bortom de normala målgrupperna.
Hur kommer det sig att du började jobba för Marathongruppen?
– Jag är uppvuxen med Spårvägens Friidrottsklubb, där jag tävlade i friidrott. Idrotten har gett mig så mycket och att nu jobba med något som genererar pengar till idrottsrörelsen är en ynnest. Själv gjorde jag mitt första funktionärsuppdrag som medföljare vid dopingtester under Stockholm Marathon 2003. Min bakgrund är uppdrag inom näringslivet och på olika PR-byråer.
När Marathongruppen omorganiserades 2016 fick jag en möjlighet att hoppa på som kommunikationschef, vilket var superkul. Jag tog över som VD mitt i pandemin, 2021. Det var en tuff tid. Vanligtvis håller vi 55 fysiska evenemangsdagar varje år, under pandemin höll vi två. Därför är det extra kul att trycket nu är större än någonsin tidigare.
Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Att känna vad maran betyder för deltagarna, idrottsrörelsen, alla funktionärer och för Stockholm i stort. Det är en makalös syn när du står uppe på bron över Lidingövägen, väntar på starten och blickar ut över ett hav med förväntansfulla löpare. Och så alla funktionärer som ser till att allt fungerar och håller ihop. I november 2018 fick David chansen att göra det där så många löpare talar om; att delta i New York Marathon. – Engagemanget från hela staden var enormt. Alla hejade på och lyfte mig när det var tufft. Publiken, som var enorm, gav oss löpare så mycket pepp att det helt enkelt bara var att bita ihop och fortsätta. Att få den upplevelsen i en världsstad gjorde att de tre första milen var det absolut roligaste jag har gjort. Det är den visionen jag bär med mig, att löparna under maran ska få den bästa och roligaste upplevelsen någonsin.
DAVID FRIDELL.
Gör: Verksamhetschef för Marathongruppen. Född: 1983
Bor: I Täby
Familj: Fru och två barn.
Intresse: Friidrott, musik, kultur och samhällsengagemang.
Slappnar av med: Musik och genom att läsa böcker.
Inspirationskälla: Mina barn. Att få en glimt av deras värld och liv får mig att växa.
Förebild: Människor med genuin kunskap och engagemang. Nörderi är det bästa jag vet. Finns alltid med i resväskan: Jag väljer böcker framför löparskorna, även om de också brukar åka med.
FAVORITPLATSER I STOCKHOLMSOMRÅDET
1. Jag älskar Skansen.
2. Ytterskärgården. Det slår mig varje gång jag kommer ut i skärgården hur fantastiskt, och faktiskt underutnyttjad den är.
3. Närheten till löpspår och leder, så som Roslagsleden där jag kan välja att ta mig allt från någon kilometer till flera mil.
MARATHONGRUPPENS EVENEMANG 2024
23 mars: adidas Premiärmilen
20 april: adidas Premiärhalvan
27 april: STHLM Woods
13 maj–13 juni: Vårruset
31 maj: adidas Move For The Planet
1 juni: adidas Stockholm Marathon
2 juni: Mini Marathon
13 juni: Stockholm Streets
15 juni: Tjejmilen Sälen
21–22 augusti: Convinistafetten
31 augusti: Tjejmilen + Lilla Tjejmilen
7 september: Ramboll Stockholm Halvmarathon
21 september: Execute
5 oktober: Tjurruset Stockholm + Kalvruset Stockholm
19 oktober: Stockholm All Out
9 november: Höstrusket