KLOCKREN SAMLING

Stefan Molin började blogga om klockor mest för att ha bilder lättåtkomligt på alla sina armbandsur. Han använder samtliga under året, går på känsla för dagen och skulle gärna skriva mer om dem. Om han bara hade... tid. Möt samlaren som fattat tycke för Seiko.

JAG HAR VARIT INTRESSERAD av klockor sedan jag fick den första av mamma när jag fyllde
åtta år. Det var en mekanisk klocka från femtiotalet. Jag har alltid gillat teknik och det var häftigt att en så liten manick kunde visa tiden med hjälp av kugghjul och en fjäder, berättar Stefan Molin, som bloggar om klockor på mollewatch.

SENT SJUTTIOTAL VAR DIGITALA klockor på modet och Seiko var pionjärer.
– Seiko var för dyrt för mig just då så jag ck hål- la till godo med enklare märken. Jag har samlat på saker sedan barnsben och vad gäller klockor så har jag alltid spenderat mycket tid på att titta i butiker och skyltfönster. Den stora öppningen för Seikosamlandet kom
i samband med internet i slutet av nittiotalet. Nu kunde alla, och särskilt Stefan, få en inblick i vad en tillverkare som Seiko hade att erbjuda eftersom godbitarna för en samlare endast såldes i Japan.
På diverse internationella forum skapades kontakt med likasinnade. Ett kunskapsfönster om Seikos historik, vilken är gedigen och teknikspäckad samt med brett modellutbud, öppnades. I och med internets inträde blev det också möj- ligt att handla klockor som tidigare inte funnits till försäljning i västvärlden.

– En väldigt stor behållning med att samla klockor är att jag fått kontakt med och träffat människor från olika delar av världen i branschen. En Tokyoresa och besök på Baselmässan är minnen för livet samt även då Hodinkee kom hit från USA för att intervjua mig.
Varför just Seiko?

– Gedigen historik med många förstautgåvor. Seiko har alltid legat i framkant vad gäller teknik och innovationer. Ganska svårtillgängliga eftersom modellserierna Grand Seiko och PROSPEX under en period inte fanns att få tag på utanför Japan, men numera är utbudet mer harmoniserat mellan öst och väst. Självklart gillar jag designen på klockorna och kvaliteten i detaljarbete och urverk, menar Stefan.

ALLA SEIKOS KLOCKOR, åtminstone de från 1960, kan enkelt tidsbestämmas med sifferkoden på baklocket. Detta gör att användaren kan skaffa sig en klocka som är tillverkad exakt samma månad och år som den är född.

– Jag har till exempel en 6159-700, 300m dykare från juni 1968, vilka är exakt mina siffror.
Vad uppskattar du mest med Seikos klockor?

– Jag gillar att de är oerhört välgjorda och att Seiko alltid gått sin egen väg. Designen tilltalar mig väldigt mycket, ta till exempel urverket Spring Drive, en upp nning som tog Seiko tjugoåtta år
att framställa. Långt ifrån kvartalsekonomier med fokus på nästkommande tre månader, jämför han
.

STEFAN TYCKER ATT EN KLOCKA är mer som en accessoar för män snarare än ett smycke och med sina Seikosamlaren Stefan Molin.
hundra klockor i samlingen matchar han klocka efter dagskänsla och anser att en klocka egentligen alltid ser snyggast ut på någon annan på grund av vinkeln betraktaren ser den ifrån.
Vilken är din Seikofavorit?

– Nämnda 6159-7000 från 1968 och den Grand Seiko SBGJ227 jag ck av min fru på min femtio- årsdag och självklart min SBGD001 Grand Seiko åttadagars Spring Drive. Var tvungen att sälja en Patek Philip Nautilus 5980 för att ha råd med den.
Beskriv din upplevelse av Seiko Presage.

– Seiko Presage-modellerna är mycket bra och snygga mekaniska klockor i en inte alltför dyr prisklass. Presage är ett bra alternativ. Jag gillar särskilt de nya för året med porslinstavlan och även att de är klassiskt runda med ett boxat glas. Både färgerna och texturen på urtavlorna är den stora behållningen, tycker Stefan.

– Kul också att kronan har ett ingraverat ”S”. Modellerna med power reserve har bra design av mätaren långt ut mot kanten av tavlan. Nummer ett är ju de med vit emaljtavla och röda romerska siffror klockan 12. Min fru har en Seiko Presage, en röd.
Har du något mål med ditt samlande?

– Om man har en samlargen, som jag, är det
lätt att saker och ting går överstyr då det nns tio varianter av färger och material. Jag höll på att hamna där, bara det stod Seiko på urtavlan var jag på. Dock har jag sansat mig och köper nu endast sådant jag gillar till hundra procent. Främst Seiko och Grand Seiko men även annat. I framtiden skulle jag gärna vilja bli mer involverad i klockornas värld och i själva branschen.


Seikosamlaren Stefan Molin

ETT UTVAL AV FÖRSTA UTGÅVOR I SAMLINGEN

–  Kvartsarmbandsuret från 1969, Quartz Astron. 

–  Grand Seiko från 1960. 

–  Spring Drive klockan från 1999. 

–  Digitalur med sex siffror från 1973. 

–  Samt ett antal av Seikos historiska dykar- modeller, första från 1965.
Webb: mollewatch.com
Instagram: @68molle

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*