”SOM ETT NÖJESFÄLT FÖRDIG OCH DINA SMAKLÖKAR”

NORDENS STÖRSTA MÄSSA INOM MAT OCH DRYCK

Uppemot 30 000 besökare och 250 utställare möts på Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad i november. Tillsammans med nära och kära kan du provsmaka prisade viner, inspireras av kända kockar och matprofiler och få koll på det senaste inom mat och dryck.

TEXT: TINA LINDSTRÖM CARLSSON I FOTO: ANGELICA LILJENROTH (DÄR ANNAT INTE ANGES).

KOM OCH HÄNG med familj och vänner på Sthlm Food & Wine. Planera redan nu för ett besök fyllt av möten och aktiviteter, inspiration, och provsmakningar av mat, dryck, bakverk, choklad och praliner. Kombinera besöket med after work och ersätt julbordet under decemberstressen med gemensamma upplevelser på Nordens största mässa inom mat och dryck.
Förutom champagne-, vin-, öl- och matprovningar, får du massor av inspiration från kända kockar och matprofiler. Food Trucks kommer att vara på plats. Du får även möjlighet att prova bakverk, choklad och praliner och köpa delikatesser med dig hem. – Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad lockar mat- och vinälskare. Här kan du upptäcka allt du behöver veta inom området mat och dryck, inklusive desserter, choklad och praliner. Och det finns mycket att prova. Vi har närmare 250 utställare och vi kan nästan garantera att alla hittar något som de tycker om, säger Åsa Bard Talborn från Stockholmsmässan.

Något av ett signum för Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad är att du kan komma hit och möta och provsmaka kända kockars och matprofilers rätter som de lagar inför publik på scenen. Många av dem är aktuella med kokböcker som går att köpa på plats.
– Det gör att du får lite annat med dig hem, som idéer och tips som du kan använda hemma i din matlagning. I år kommer vi dessutom att ha några punkter på schemat om hur man kombinerar mat och vin, och hur man ska välja vin till maten, säger Åsa.

DET SOM ÖVERRASKAR många besökare på Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad är helhetsupplevelsen. En plats där du kan tillbringa en dag med dina vänner med vin- och champagneprovning, du kan köpa nybakade bullar och botanisera bland praliner och choklad som du inte hittar någon annanstans. Du kan samtidigt vara med på aktiviteter som att spela mini-boule eller vara med i en form av femkamp med dina vänner och arbetskamrater. Åsa Bard Talborn är operativ projektledare på Stockholmsmässan sedan 2015. Hon lovordar de många människor som är med och ser till att mässan blir verklighet. 

– Det är verkligen inte ett enmansjobb att göra en mässa. Dels har vi projektteamet i huset inklusive byggare, målare, elektriker och VVS-installatörer som bygger upp hela mässan. Sedan har vi dem utanför huset som är med och skapar samarbeten, utställare och kockar och matprofiler på scenen, samarbetspartners och företag som driver aktiviteter. Det stora glädjeämnet i det hela är att det verkligen är ett teamwork, säger hon. Stockholmsmässan och Sthlm Food & Wine arbetar ständigt med hållbarhetsfrågan och tar exempelvis vara på mässans matsvinn.
– Både matsvinnet från utställare men även från oss själva och det som lagas framför publik på scenerna. Där har vi samarbetspartners som tar hand om matsvinnet och ser till att det används och kommer till nytta, säger Åsa och fortsätter:

– En annan hållbarhetsaspekt är vårt samhällsansvar, corporate responsibility. Vi arrangerar UF-mässan i Stockholm, utbildningsorganisationen ung företagsamhet, och vi försöker lyfta UF-företag som verkar inom mat och dryck på Sthlm Food & Wine så att de får möjlighet att synas för en större publik, och kan nätverka med andra företagare och privatpersoner.
ÅRETS KONDITOR UTSES
traditionsenligt på mässan och det sker i år på fredagen den 8 november. Förra årets vinnare blev konditorn Linda Dahl som till vardags arbetar på Operakällaren i Stockholm. För tredje året i rad anordnas Pralin-SM för verksamma konditorer och professionella pralintillverkare. Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad är med och driver tävlingen för att lyfta pralinhantverket och alla de en- och fåmansföretag som jobbar med pralintillverkning i Sverige. Mack-SM som genomförs på lördagen den 9 november startades av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer 2002.

– Mack-SM är en väldigt rolig tävling. Det låter enkelt men det handlar om att göra Sveriges godaste macka som kan passa som en enkel lunch eller som en middag. En av våra tidigare vinnar-mackor gjordes nästan enbart på restprodukter och svinn från övrig verksamhet i bageriet. Det är ett tips som man även kan ta till hemma. Alla har oftast något i kylen som blir över och om man tänker till kan man komponera ihop något bra av det i form av en macka, säger Åsa. En nyhet för i år är att man tydligare sätter fokus på Vinordic Wine Challenge, tävlingen som utser Sveriges mest prisvärda viner i olika prisklasser och kategorier. Vissa av de viner som vunnit guld i respektive kategorier kommer att finnas för provsmakning i mässans Vinordic Wine Challenge Bar.
– Tävlingen är som en stämpel och en vägledning, här får du ett bra vin för pengarna. En jury har gjort jobbet åt dig och du kan hitta din favorit, säger Åsa och fortsätter:
– Vinnarna presenterades i april men hos oss kan man provsmaka dem. Utställare på Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad möter sina slutkonsumenter, de får möjlighet att visa upp sin produkt för att stärka varumärket eller för direktförsäljning. För alkoholutställare innebär mässan att de kan sälja smakprov till besökarna. Ett exempel på upplevelser är Avenue de Champagne – ett helt rum med enbart olika sorters champagne som går att provsmaka.

– Under helgen öppnas även specialflaskor av champagne som innebär att du som besökare kan ta del av ett exklusivt utbud. Det gör att du kanske upptäcker en ny favorit, säger Åsa och fortsätter: – Just att erbjuda provsmakning för en stor publik kan vara svårt för vinimportören att göra i andra sammanhang. Vi har nästan 30 000 besökare. Det finns en hel del dryckesmässor i Sverige men vi har en annan publik med fler kvinnor och vi erbjuder dessutom både mat och dryck. Medelåldern ligger någonstans 40–60 år vilket är en köpstark målgrupp.

Vad betyder Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad för stockholmare?
– Det är just den här helhetsupplevelsen som du inte får någon annanstans. Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad är som ett nöjesfält för dig och dina smaklökar, och fungerar som en samlingsplats för mat- och dryckesintresserade. Vi har en hel del besökare som har som tradition att komma hit. En del reser in från andra platser i landet medan många av våra besökare är stockholmare. Det finns ett gäng stammisar som kommer till oss. Många har det som sin årliga träffpunkt och bokar exempelvis in en gemensam vinprovning i stället för att bara gå på en restaurang. På så sätt gör du något mer av träffen. I år inträffar fars dag samtidigt med mässan, så vi kanske får se en del familjer som kommer hit och firar dagen tillsammans. 

ÅSA BARD TALBORN.

Gör: Operativ projektledare på Stockholmsmässan.
Bor: I Enskede.
Familj: Man och två pojkar, 14 och 18 år.
Smultronställe: Jag gillar verkligen Slakthusområdet.
Det är en byggarbetsplats, samtidigt
som det har poppat upp nya roliga restauranger
och barer. Solen, Bar Montan, och
Afrika Sthlm med fokus på afrikansk mat som
vi inte tidigare sett i Stockholm. Här finns även
musikbaren Hosoi och kafferosteriet Stockholm
Roast. Den kreativa byrån Graffiti Stockholm
är där och gör roliga event.
Matfavorit: Solen i Slakthusområdet. Du kan
köpa pizza och ett glas vin eller boka långt
i förväg och få en högklassig måltid i en
fantastisk lokal.

ÅSA BARD TALBORN, projektledare, Stockhlomsmässan Foto: Daniel Skoghagen

STHLM FOOD & WINE OCH BAK & CHOKLAD 8-10 november 2024 på Stockholmsmässan, Älvsjö.