Hundra procent försvar

Han vill bli en av landets främsta brottmålsadvokater.
Carl-Oskar Morgården står upp och försvarar då livet halkat snett. Född och uppvuxen i Smedjebacken i Dalarna, men nu hooked på Stockholm och livet här. Redan vid ganska unga år har Carl-Oskar Morgården tagit stora kliv inom karriären. Och fler väntar mest troligt
runt hörnet.

Nu siktar han mot stjärnorna.

Text och Foto: Caroline Tönnies

CARL-OSKAR MORGÅRDEN har en juristexamen på avancerad nivå från Uppsala universitet och han studerade sedan vidare inom juridiken på Université Montpellier, beläget i södra delen av Frankrike, där Europarätt var fokus. Därefter arbetade han ett år på advokatbyrå i Bryssel med inriktning på affärsjuridik. Något som växte fram under just det året var dock att Brottmålsärenden lockade mer. Han vill hjälpa människor. Vara deras försvar. Nu siktar han därför mot stjärnorna här i Sverige och Stockholm, där han bott de senaste två åren.

För Carl-Oskar är Stockholm den bästa staden, han trivs fa tastiskt väl på Kungsholmen där han har sin bostad med närhet till allt.
Alla stadsdelar har sin charm, även ytterområdena, säger Carl-Oskar nöjt.

KANSKE KÄNNS HAN FÖR ALLMÄNHETEN mest igen för sin medverkan i tv-programmet Brottscentralen, men redan tidigt i karriären kallades han i media för Dalarnas yngsta stjärnadvokat. Han har även företrätt klienter i era uppmärksammade mål, för närvaande är han bland annat försvarare i två olika mordrättegångar.
– Jag visste redan när jag var åtta år att jag ville bli advokat. Jag minns tydligt att det var i samband med mordet på Olof Palme som yrkesvalet kom upp första gången. Jag ville hantera mordgåtor med all dess komplexitet som det innebär för just en brottmålsadvokat, säger Carl-Oskar, då vi ses vid Stockholms tingsrätt en eftermiddag i slutet av juli. Sommarvärmen har kommit åter och i dagarna lovar man temperaturer upp till 34 grader. Medelhavsvärme. Vi beställer därför vatten och läsk istället för kaffe hos baristan på hörnet och placerar oss i skuggan för en pratstund.

– Mina förebilder inom advokatyrket är Johan Eriksson som jag har privilegiet att arbeta med på byrån Försvarsadvokaterna, samt Sargon De Basso. Även Henning Sjöström var en förebild för mig då jag växte upp och studerade juridik. Jag tyckte han var kunnig och alltid snyggt klädd, minns Carl-Oskar.

PÅ FÖRSVARSADVOKATERNAS KONTOR är de 16 anställda till antalet och där finns därmed alltid någon att fråga eller diskutera ett komplext mål med.
– Ja, det känns väldigt stimulerande att få arbeta med så duktiga brottmålsadvokater. Jag vill ju alltid bli ännu bättre och tar gärna till mig och snappar upp sådant som andra advokater gör eller säger på byrån eller i rättssalen. Att ha förmågan att hitta och fokusera på de delar som man tänker och tror tingsrätten kommer att ta till sig vid rättegången är en viktig egenskap och vittnar om yrkesskicklighet, menar han och fortsätter.
– Det krävs ett engagemang för klienten och en social kompetens för att vara en riktigt bra brottmålsadvokat. Jag vill alltid vara hundra procent engagerad i mina klienters ärenden. De är människor, individer som hamnat snett och deras livssituation behöver tas på allvar. Det blir mer givande, känner jag, att arbeta med människor till skillnad från inom affärsjuridiken. Just med brottmål kan det ju ofta finnas era subjektiva sanningar, men i min roll som brottmålsadvokat ska jag alltid utgå ifrån min klients version. Det kan självfallet vara svårt ibland men oftast kan man hitta i vart fall en punkt där man lägger tyngden i själva försvaret, anser han.

 

Hur uppfattar du att yrket förändrats de senaste, säg tio åren?
– Min känsla är att brotten och våldet blivit betydligt grövre. Tyvärr ligger det numera brottslingarna närmare till hands att använda dödligt våld i vissa situationer, konstaterar han. Med den utvecklingen blir våra ärenden och vårt arbete tyngre och mer komplext att jobba med. Det finns betydligt fler skjutvapen i omlopp nu vilket ju även gör en advokats situation mer allvarlig. Det känns därför alltmer viktigt att ha förmågan att kunna distansera sig från jobbet när arbetsdagen är slut.

Vad upplever du är det mest stimulerande med ditt yrke?
– Spänningen, svarar han snabbt och spontant. Det är i stort sett alltid skarpt läge. Människors liv står på spel. Det är viktigt och därför väldigt givande och spännande att gå till jobbet varje dag.

– MAN BLIR ALDRIG HELT FULLÄRD. Det finns alltid något att plocka upp, små eller stora saker från tid som ägnas i till exempel domstolen. Jag fångar upp och reflekterar över både egna och andras plus och minus därifrån. Är dock noga med att hålla min stil i yrkesrollen och att gå på min känsla. Det handlar mycket om etik och moral och en advokat behöver vara trygg i sin egen övertygelse.
Han funderar över om det, förutom filosofens yrkesroll, kan finnas ett yrke där just etik och moral har en större och mer avgörande betydelse men kom- mer fram till att det nog faktiskt inte gör det?
–Ibland kan ett ärende kännas som ett olösligt dilemma på så vis. Som brottmålsadvokat ska jag alltid sätta klientens intresse i första rummet och föra hans talan inom ramarna för juridiken och de advokatetiska reglerna, och dessutom har jag naturigtvis min egen moraliska kompass. Inte sällan så kolliderar dessa intressen med varandra, vilket leder till svåra överväganden och beslut.

Allmänhetens åsikt kan väl många gånger stå i kontrast till just det att juridik och moral inte alltid går samma väg?
– Jo, allmänhetens åsikt står ofta i kontrast till juridikens utfall och därför är det viktigt att jag som brottmålsadvokat kan stå rakryggad bredvid någon som tycks ha alla emot sig, säger han och fortsätter.
– Jag vill självklart alltid ha framgång i målen både för min egen del och för klientens. Jag har ingen statistik men jag är nog oftast min egen största kritiker. Därför vill jag vara noggrann och säker på att jag alltid gör mitt yttersta, både för klienten och mig själv. För min yrkesstolthet. Jag vill fortsätta utvecklas och ta det sista steget till toppen. Mot de riktigt stora stjärnadvokaterna. För mig handlar det mycket om personlighet samt att förvalta klientens intressen på bästa sätt. Att vara en trygg person
och en skicklig jurist. Det ska vara ett och samma, avrundar han med emfas.
DÅ VI AVSLUTAR OCH HAN går vidare i Stockholm
 mot nästa mål är det något han lämnar kvar. En genuin känsla av medmänsklighet, engagemang och seriositet. Egenskaper som kan vara nog så värdefulla för vem som helst i livet men kanske särskilt för Carl-Oskar Morgården. Brottmålsadvokaten och försvararen. Stjärnadvokaten

CARL-OSKAR MORGÅRDEN.

Född: 1980

Familj:
Föräldrar, två systrar och en bror.
Bor:
Kungsholmen

Favoritförfattare:
Per Hagman

Läser just nu:
Biografi om Kurt Cobain. ”Nirvana var mina barndomsidoler.”
Favoritlåt:
Serve The Servants

Bästa film:
The Departed
Bästa skådis:
Leonardo DiCaprio
Som barn drömde jag om: Att bli advokat
Nu drömmer jag om:
Att bilda familj
Tröttsamt att:
”Ta del av viss medierapporteringen kring vissa rättsfall. Ofta blir rapporteringen ensidig och rättsäkerheten sätts i andra hand.

Favoritplats i Stockholm:
Strandvägen. ”Där finns allt. Puls, vatten, bra restauranger plus att det är ett vackert område.”
Frukost:
Nybrogatan 38.

Middag: Milles på Strandvägen.

Kaffe: Poli Caffé. ”Ett litet ställe på Kungsholmen, känns som att vara i Italien.”

Motto i livet: Leva i nuet. ”Det är även den största utmaningen och något av en ständig kamp för mig att lyckas med.”

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*